Wszystkie desery różnią się w poszczególnych krajach. Niektóre są lekkie i owocowe, a niektóre pokryte grubą warstwą czekolady i kremu. Od amerykańskiej szarlotki aż do ryżowych chińskich ciasteczek, sprawdź co w poszczególnych państwach króluje w cukierniach.
Spis treści
1. Crème brûlée, Francja
Jest ulubionym deserem w całej Francji. Zawiera dużo, kremowego budyniu, który pokryty jest warstwą twardego, chrupiącego karmelu.
2. Dadar, Indonezja
W Indonezji Dadar oznacza zawinięty naleśnik. Ten zielony pancake zrobiony jest z liści pandanusa z dodatkiem cukru kokosowego.
3. Apple pie – amerykańska szarlotka, Stany Zjednoczone
Nie ma bardziej amerykańskiego deseru niż szarlotka. Deser składający się z kawałków jabłka, zawiniętego w chrupiące warstwy ciasta, można podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, a nawet serem cheddar.
4. Picarones, Peru
Są to peruwiańskie wersje amerykańskiego pączka. Smażone na głębokim tłuszczu, są kombinacją składającą się ze słodkich ziemniaków, dyni, mąki, drożdży, cukru i cynamonu.
5. Syrniki, Rosja
Rosjanie szczególnie lubują się w syrnikach, czyli naleśnikach wykonanych z twarogu. Danie wykonane jest z produktów mlecznych, w tym z kwaśnej śmietany. Naleśniki są smażone i podawane z dżemem, polewą jabłkową lub miodem.
6. Tarta de Santiago, Hiszpania
Jest to jedyny w swoich rodzaju, niepowtarzalny tort migdałowy, który trzeba spróbować odwiedzając tamte rejony.
7. Mochi, Japonia
Tradycyjne japońskie ciasteczka przygotowywane z mąki ryżowej lub z zwykłego ryżu. Nadziewane są pastą ze słodkiej fasoli anko lub truskawkami, zabarwiane na zielono przez sproszkowane liście yomogi.
8. Pastelitos, Argentyna
Powszechnie spożywane są w dzień niepodległości Argentyny. Pastelitos to ciastka francuskie, nadziewane słodką pigwą lub słodkimi ziemniakami a następnie smażone w głębokim tłuszczu.
9. Sachertorte, Austria
Jeśli chodzi o Austrię to króluje tam jeden rodzaj deseru. Czekoladowy Sachertorte. Gęsty, ale nie tak bardzo słodki, został stworzony przez cukiernika Franza Sachera w 1832 roku w Wiedniu.
10. Gofry, Belgia
Gofry belgijskie spożywane na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z dodatkiem Nutelli, są tam powszechną przekąską. Można ją nabyć na każdym kroku, przechadzając się ulicami Belgii.
11. Gual jamun, Indie
Gual jamun jest jednym z najbardziej uwielbianych deserów indyjskich, choć również spożywany w całej Azji Południowo-Wschodniej. Jest to pączek zanurzony w słodkim syropie, który wykonany jest z mleka w proszku. Na dodatek smażony jest na specjalnym rodzaju masła o nazwie ghee.
12. Yakgwa, Korea
Inaczej słodkie ciasteczka, wykonane z miodu, oleju sezamowego i mąki pszennej.
13. Skyr, Islandia
Skyr jest częścią kuchni islandzkiej od tysięcy lat. Jogurtowy deser, podawany jest ze schłodzonym mlekiem, cukrem i z dodatkiem owoców.
14. Umm Ali, Egipt
Umm Ali to egipska wersja amerykańskiego puddingu. Wykonany z ciasta francuskiego, mleka, cukru, wanilii, rodzynek, płatków kokosowych i mieszanki orzechów, stanowi jeden z najlepszych przysmaków tamtejszych rejonów.
15. Princess cake, Szwecja
Ciasto o bajecznej nazwie, pokryte jest grubą oraz twardą polewą z marcepanu, który zazwyczaj ma kolor zielony, dając mu niepowtarzalny wygląd. Pod powłoką słodkiej masy, znajdują się naprzemienne warstwy biszkoptu, kremu i bitej śmietany.
Zobacz również: Ranking 7 najlepszych wakacyjnych miejsc dla miłośników jedzenia
(źródło: bussinesinsider.com, thedailymeal.com)