Kuchnia wegańska jest zdrowa, smaczna i posiada mnóstwo niesamowitych alternatyw dla śmieciowego jedzenia. Awokado to owoc, który ostatnimi czasy zyskał znacząco na popularności, nie tylko u wegan. Jego smak i liczne zdrowotne właściwości cieszą się uznaniem coraz bardziej. Czas na jeden z najbardziej lekkostrawnych zamienników burgera.
Sposobów obrabiania i korzystania z awokado jest cała masa – ten najnowszy wegański trend jest na to dowodem. Popularny food bloger stworzył nową kanapkę właśnie z tym owocem i wrzucił ją na swojego Instagrama. Możemy jedynie mieć mały problem ze spożyciem go w całości, ale za to na poniższych zdjęciach prezentuje się niezwykle smakowicie.
Jak go zrobić?
Otóż przepis na jego wykonanie jest niezwykle prosty. Będziemy potrzebować jednego awokado, 5 łyżek majonezu, 5 łyżek keczupu, 2 łyżek stołowych słodkiego sosu chili, drobno posiekanej cebuli, ząbka czosnku, pokrojonych ogórków i jajka ugotowanego na twardo. Kto lubi, opcjonalnie do smaku można dodać tabasco. Mając wszystkie te składniki, możemy tworzyć z nich naszego awokado burgera.
Zobacz również: Awokado- poznaj 4 korzyści z codziennego jedzenia tego owocu
Breakfast Burger – Avocado Bun with Whipped Feta, Onion, Tomato, Crispy Bacon and a Fried egg on top! #goodmorning #avocadobun #avocadoburgerbun #avocadobunburger Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika F O O D D E C O (@fooddeco)
(źródło: instagram.com, popsugar.com)