Oto produkty które powinieneś zjeść, kiedy jesteś chory. Są to rzeczy po które powinniśmy sięgnąć w pierwszej kolejności jeśli czujemy, że coś „nas bierze”. Poniżej znajdziesz poparte medycznie środki spożywcze, które pomogą Tobie szybciej wyzdrowieć lub zawczasu uniknąć przeziębienia czy grypy.
Spis treści
1. Imbir
Kucharze azjatyccy dodają go prawie do każdego posiłku i słusznie! Ponieważ zwalcza infekcje, redukuje mdłości i zaparcia. Jeśli nie jesteś przekonany co do spożywania imbiru na surowo, możesz spożyć go w postaci naparu.
Zobacz również: 7 niesamowitych efektów codziennego spożywania imbiru
2. Ciemnozielone warzywa
Ciemnozielone liściaste warzywa, takie jak szpinak, kapusta czy jarmuż bardzo korzystnie wypływają na zdrowie ze względu na ich barwnik, który zawiera składnik sprzyjający odnowie organizmu, wspomagający wątrobę oraz łagodzący stany zapalne.
3. Owies
Zawiera specjalne włókno o nazwie beta-glukan. Stwierdzono, że włókno to zapobiega zakażeniom górnych dróg oddechowych. Kolejną jego ważną zaletą jest to, że zwalcza cholesterol i wspomaga układ odpornościowy.
4. Gorzka czekolada
Gorzka czekolada o zawartości kakao ponad 75%, zawiera silne przeciwutleniacze – polifenole, które jak stwierdzono, pobudzają układ odpornościowy. Wreszcie dobry pretekst do jedzenia czekolady.
5. Ryby
Takie jak tuńczyk i łosoś są bogate w kwas omega-4, który może zmniejszać rożnego rodzaju stany zapalne.
6. Ostrygi
Ostrygi są bogate w cynk – co zostało udowodnione naukowo. Aby ukrócić przeziębienie, zdecydowanie warto po nie sięgnąć. Wystarczy pamiętać, aby gotować ostrygi poprawnie!
7. Fasola, rośliny strączkowe i orzechy
Białko w nich zawarte, skutecznie pomaga w walce z infekcją. Zaleca się jeszcze nasiona, a w szczególności słonecznika, które mają spore pokłady witaminy E, która poprawia wydolność płuc.
8. Koper włoski
Nasiona kopru działają jako naturalne leki obkurczające błonę śluzową, a także mogą pomóc w zmniejszeniu kaszlu. Spróbuj pokruszyć ziarna i dodać je do herbaty – smakuje niesamowicie. Alternatywnie, można je dodać do warzyw lub zupy.
9. Chude mięso
Białko odgrywa istotną rolę w wytwarzaniu przeciwciał.
10. Rosół
Przekazywany z pokolenia na pokolenie, jako niezawodny środek na przeziębienie, ponieważ aminokwasy zawarte w rosole, szczególnie dobrze oddziałują na błony śluzowe w płucach.
11. Nasiona anyżu
Anyż może pomóc w pozbyciu się kaszlu. Zaleca się dodanie do filiżanki herbaty, jego pokruszone nasiona. Dodatkowo możesz dorzucić do tego cynamon oraz miód.
12. Czosnek
Gdy spożywany jest w stanie surowym, jest pełen antyoksydantów. Jeśli jednak nie jesteś w stanie znieść jego smaku, możesz zakupić go w formie tabletek.
13. Herbata
Ten gorący napar jest idealny, gdy złapiesz przeziębienie. Najbardziej korzystna jest zielona herbata, która jest pełna antyoksydantów zwanych katechiną. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały, że ludzie, którzy regularnie brali suplementy zawierające katechinę, byli o 75% mniej narażeni na złapanie grypy!
14. Miód
Miód ma działanie antybakteryjne, które hamuje rozwój drobnoustrojów i wzmacnia odporność.
15. Aloes
Środek wzmacniający po chorobie. Spożywany regularnie poprawia odporność.
Zobacz również: 5 produktów, które są zdrowsze po ugotowaniu
(źródło: healthypanda.com, prevention.com)