Masz pewność, że świeże jesz!
Chrupka kapusta, jędrna kalarepa, soczysty szpinak, mięsiste boczniaki, pełne słodyczy truskawki pysznią się w skrzynkach i zachęcają do kulinarnego eksperymentowania. To smaczna oferta pod nazwą „ŚwieżeJesz”, w ponad połowie pochodząca od polskich rolników i sadowników, którą można znaleźć w sklepach ALDI, a którą sprawdziła i opisuje Sylwia Majcher.
Świeże warzywne i owocowe propozycje dobrze wkomponować w codzienny jadłospis i jeść na zdrowie. Oferują nie tylko solidną porcję smaku, ale i w pakiecie doskonałe wsparcie dla zmęczonego organizmu. Działają lepiej niż wiele suplementów, warto być z nimi w komitywie, sięgać po nie bez wyrzutów, zmieniać je w efektowne dania i zbierać za nie dobre recenzje.
Właściwie doprawione, uduszone, przypieczone, a potem połączone w intrygujące duety warzywa i owoce, odwdzięczają się niepowtarzalnym smakiem. Ich świeżość funduje pożądaną dawkę witamin, wzmacnia organizm i rozpieszcza kubki smakowe. Dostępne m.in. w ofercie „ŚwieżeJesz” w sklepach ALDI są wcześniej badane w laboratoryjnych akredytowanych jednostkach, a dzięki takiej kontroli mamy gwarancję najlepszego wyboru i jakości produktów. Sprawdźcie kilka inspirujących pomysłów.
Jędrność, chrupkość, brak pestycydów – sprawdź ofertę ŚwieżeJesz w ALDI
Spis treści
Kulinarne eksperymenty w rytmie zero waste
Domowy ocet
W kuchni #zerowaste zdecydowanie więcej resztek może wrócić na stół. Ogryzki i skórki jabłek idealnie nadają się do zrobienia domowego octu. Wystarczy wypełnić nimi litrowy słoik, dodać 5 łyżek cukru lub miodu oraz ciepłą wodę, która przykryje wszystko. Po porządnym wymieszaniu przykryty ściereczką słoik należy odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Dobrze jest raz dziennie drewnianą łyżką poruszać płyn, by go dotlenić i ułatwić mu fermentację. Domowy ocet wybornie doprawia sałatki, zupy czy sosy, a popijany po przebudzeniu porusza układ trawienny.
Warto czytać etykiety
W sklepach ADLI po te produkty najlepiej sięgnąć z oferty „ŚwieżeJesz”. Są oznaczone zielonymi etykietami, na których znajdują się informacje o kraju pochodzenia i dostawcy. Warzywa i owoce, które wyrosły w naszym kraju mają dodatkowo na opakowaniu symbol „Produkt Polski”. Lektura etykiety pozwoli odkryć, że na przykład ziarna fasoli dostępnej w ofercie „ŚwieżeJesz” pochodzą z okolic Sandomierza – strączkowego zagłębia.
O marce ŚwieżeJesz
W ofercie „ŚwieżeJesz” dostępnych jest około 50 warzyw i owoców. Dbałość o świeżość produktów, współpraca z lokalnymi wytwórcami, gwarancja takich certyfikatów, jak Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także wysokie standardy wewnętrznej kontroli towarów to priorytety w jej kompozycji. Więcej informacji znajdziecie na ŚwieżeJesz (aldi.pl)
Przepisy:
Roladki nowalijkowe z sosem z botwiny (10 roladek)
- marchewka
- pęczek botwiny
- pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
- ogórek
- natka kolendry, mięty i bazylii
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- papier ryżowy
- ugotowany makaron ryżowy lub kasza kuskus
Botwinę umyj, obierz, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj buraki do miękkości – przez około 10 minut. Nie wylewaj wody po gotowaniu. Wyjmij z niej buraki, odsącz i pokrój w cienkie plasterki. Do wody dodaj 2 łyżki miodu i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Marchewkę i ogórek obierz, pokrój w słupki i przełóż do miski z zimną wodą. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry i też przełóż do zimnej wody – dzięki temu będą bardziej chrupiące. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Papier ryżowy namocz w wodzie. Ułóż arkusz na talerzu i na środku ułóż listki ziół, sałatę i inne warzywa. Możesz też dodać ugotowany makaron ryżowy, kaszę kuskus, plastry pieczonego kurczaka lub łososia. Zwiń roladkę jak krokieta. Dobrze dociśnij brzegi, żeby nic nie wypadło. Gotową roladkę maczaj w sosie z buraków i posyp sezamem.
Śliwki w kawie
- szklanka śliwek
- filiżanka espresso
- kilka listków świeżej mięty
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki płatków owsianych
Śliwki umyj i wypestkuj. Zaparz mocną kawę. Przełóż owoce do garnka lub na patelnię, dodaj cukier i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż cukier rozpuści się w wodzie, a śliwki puszczą sok. Następnie wlej kawę i gotuj sos przez 5 minut, aż nieco zgęstnieje. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Przełóż deser do miseczek lub szklanek i posyp świeżą miętą oraz chrupiącymi płatkami.