Gdy podejmujemy decyzję o tym, aby zmienić dietę na taką, w której nie dopuszczamy możliwości spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego na ogół jesteśmy przekonani, że jeśli zrezygnujemy z produktów mięsnych, mleka, jajek, etc. to jest to równoznaczne z tym, że realizujemy swój cel. Czy jednak na pewno?
Christien Meindertsma to absolwentka holenderskiej Eindhoven Design Academy. Jej projekty opierają się na badaniu życia produktów i surowców. W 2007 roku wydała książkę PIG 05049, w której znajdziemy rozległą kolekcję fotograficznych obrazów dokumentujących zdumiewająco szeroki wachlarz produktów, które powstały z części wybranej, konkretnej świni. Meindertsma postanowiła oprzeć badania na jednym zwierzęciu, aby dokładnie prześledzić proces, co dzieje się z określonymi fragmentami jej tuszy, jak są przetwarzane.
Niektóre z bardziej niespodziewanych odkryć, w jakich produktach doszukać się można obecności świnki oznaczonej w ubojni numerem 05049, to: amunicja, tabletki, papier, zastawki serca, hamulce, guma do żucia, porcelana, kosmetyki, papierosy czy też piwo.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=vbkzooTOR2s[/embedyt]
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=BRETz2F-heQ[/embedyt]
Książka Christien Meindertsmy uzmysławia, w jakim stopniu możemy nie być świadomi tego, co spożywamy. Wszystko jest ze sobą powiązane: surowce z producentami, produkty i konsumenci, ale, co najważniejsze, w coraz bardziej zglobalizowanym świecie staje się to niewidzialne.