Okazuje się, że umiar należy zachować nie tylko jeśli chodzi o słodycze czy fast foody. Musimy uważać również przy zdrowej żywności, która staje się szkodliwa, gdy spożywamy jej za dużo. Oto 5 produktów, z których ilością lepiej nie przesadzać.
Spis treści
1. Brazylijskie orzechy
Te gigantyczne orzechy znane są głównie, jako najlepsze źródło selenu, który odgrywa istotną rolę w organizmie, ponieważ pomaga zwalczać różne infekcje. Jeden orzech może dostarczyć do 90 mcg, czyli prawie dwa razy więcej niż niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Sporadyczne ich spożywanie jest w porządku, ale częstsze sięganie po nie może przysporzyć nam sporo problemów. Przedawkowanie selenu skutkuje nadmiernym wypadaniem włosów, problemami neurologicznymi i przewodu pokarmowego oraz zawrotami głowy.
2. Tuńczyk w puszce
Uwielbiamy go, ponieważ jest tani, ma wygodne opakowanie i zawiera wszystkie ważne kwasy omega-3, ale musimy stopować się z jego konsumowaniem. Wszystko przez to, że zawiera pewne ilości rtęci, której regularne spożywanie w dużych ilościach powoduje m.in. objawy odrętwienia, zaburzenia widzenia oraz problemy z pamięcią.
3. Czerwone mięso, ostrygi i biała fasola
Wszystkie trzy produkty łączy wysokie stężenie żelaza, które odgrywa kluczową rolę w dostarczeniu tlenu do mięśni. Zbyt duża jego ilość powoduje hemochromatozę, czyli chorobę metaboliczną. Może prowadzić do cukrzycy lub marskości wątroby. Warto porozmawiać z dietetykiem, żeby określił Twoje zapotrzebowanie na dane suplementy, aby wiedzieć jak prawidłowo zbilansować swoje odżywianie.
4. Brązowy ryż
Okazuje się, że ryż brązowy, co prawda w niewielkich ilościach ale zawiera arsen, będący silną trucizną. Mimo, że jest to jeden z wielu mikroelementów, to nieznaczny jego nadmiar powoduje zaburzenia rytmu serca, uszkodzenie naczyń krwionośnych oraz podrażnia układ pokarmowy. Przeprowadzone badania wykazały, że osoby, spożywające w miarę często ryż naturalny, miały prawie o połowę wyższe stężenie arsenu w organizmie. Natomiast biały ryż zawiera go o wiele mniej, ponieważ jest on polerowany i łuskany bardziej skrupulatnie niż brązowa odmiana. Dietetycy uspokajają, że nie musimy całkowicie rezygnować z tego produktu, jednak uczulają na to, żeby nie spożywać go regularnie.
5. Ziemniaki
Warzywo to, gdy zostanie napromieniowane zbyt dużą ilością światła słonecznego, staje się niezwykle szkodliwe. Powstaje wówczas związek chemiczny – solanina, który zjedzony w znacznych ilościach powoduje wymioty, nudności oraz zapalenie nerek. Oznaką zajścia tej reakcji jest pojawienie się zielonego koloru tuż pod skórką. Właśnie z tego powodu ziemniaki należy trzymać w ciemnych pomieszczeniach i nie spożywać ich, gdy miały długotrwały kontakt ze światłem.
Zobacz również: 10 produktów spożywczych, które jesz w niewłaściwy sposób
(źródło: womenshealthmag.com, authoritynutrition.com)