Radziliśmy Wam już co jeść, aby żyć dłużej. Tym razem postanowiliśmy przybliżyć listę produktów, których spożywanie przyspiesza proces starzenia się. Niektóre z nich mogą Was naprawdę zaskoczyć!
Starzenie się, to nic innego jak proces nieodwracalnych zmian degeneracyjnych, którym poddawany jest nasz organizm. Mimo postępu w nauce, w dalszym ciągu nie odkryliśmy sposobu na jego zatrzymanie. Wiemy natomiast, co robić, aby starzenie się przebiegało wolniej. Jednym z czynników, który ma na to istotny wpływ, jest sposób odżywiania się. Istnieje wykaz produktów, których powinniśmy jeść więcej oraz lista tych, które warto ograniczyć. Oto one!
Spis treści
PRODUKTY Z PSZENICY
Biorąc pod uwagę zawartość zbóż w pokarmach, którymi się żywimy, trudno uwierzyć, że przez 99,5% naszej obecności na Ziemi, nie mieliśmy pojęcia o ich istnieniu. Takie są jednak fakty. Przyjmuje się, że gatunek ludzki istnieje od przeszło 8 milionów lat, a dopiero od 5000 lat, jednym ze składników naszej diety, są zboża. Pszenica jest trzecim pod względem produkcji, zbożem na świecie – wyprzedza ją ryż i kukurydza. Co sprawia, że przyspiesza proces starzenia się?
Po pierwsze: Zawiera gluten, który działa szkodliwie nie tylko na osoby, które są na niego uczulone. Po drugie: Skład genetyczny współczesnych zbóż może przerażać, co nie pozostaje bez znaczenia dla funkcjonowania naszego organizmu. O pszenicy mówi się, że jest “zbożowym mutantem”. Po trzecie: W skład pszenicy wchodzi amylopektyna A – węglowodan, który podnosi poziom cukru w naszej krwi. Jego obecność ma wpływ na pojawianie się stresu oksydacyjnego i uszkadza komórki. To właśnie czynniki, które przyspieszają nasze starzenie się!
SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY
Składnik ten wymienia się zazwyczaj w okolicach cukru – nieprzypadkowo, syrop glukozowo-fruktozowy słodzi produkt. Znajdziemy go w słodkich jogurtach, serkach, słodyczach czy napojach. Od dawna wmawia nam się, że “cukier to biała śmierć”, jednak okazuje się, że ten syrop jest produktem równie groźnym. Dlaczego? Zawiera fruktozę. Jest to rodzaj monosacharydu, który sprawia sporo problemów naszej wątrobie – nie jest ona w stanie przekształcić go w odpowiedni, możliwy do zmagazynowania glikogen. Sprawia to, że syrop glukozowo-fr[uktozowy zamieniany jest w szkodliwe dla naszego organizmu związki tłuszczowe, takie jak “zły” cholesterol czy trójglicerydy. Pamiętajcie, aby szczególnie wystrzegać się produktów, które zawierają zarówno cukier, jak i syrop glukozowo-fruktozowy!
RAFINOWANE TŁUSZCZE ROŚLINNE
Mówi się o nich, że są dużo zdrowsze, niż pozostałe. Dotyczy to jednak tylko niektórych odmian, dokładniej: oliw i olejów nierafinowanych, z pierwszego tłoczenia, które dodatkowo przechowywane są w odpowiednich warunkach (butelki plastikowe odpowiednie nie są!). Oleje rafinowane, takie jak rzepakowy, słonecznikowy, palmowy czy kukurydziany, produkowane są przy użyciu wysokich temperatur i… środków chemicznych, które mogą toksycznie oddziaływać na nasz organizm, zwiększać ryzyko zachorowania na choroby układy krążenia, a tym samym, “dodawać nam lat”. No i pozbawiać zdrowia.
ALKOHOL
Pewnie nie jest to dla Was nowość – wszystko co “dobre”, często okazuje się być dobre nie do końca. Pocieszeniem niech będzie fakt, że w przypadku alkoholi, opinie są mocno podzielone. Może inaczej: alkohol może być dobry, ale trzeba spożywać go rozsądnie i z umiarem. Często zdarza się przecież, że lekarz zaleca pacjentowi niewielkie jego ilości jako środek zaradczy w przypadku problemów z krążeniem (wino) albo nerkami (piwo). Okazuje się jednak, że nawet niewielka ilość alkoholu może mieć zgubny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Picie puszki piwa czy lampki wina dziennie, zwiększa ryzyko zachorowania przez nas na nowotwór aż o 10%! Etanol ma również bardzo zły wpływ na nasze narządy wewnętrzne i poszczególne układy. Łatwo zaobserwować również zmiany w wyglądzie – ludzie regularnie pijący alkohol są opuchnięci i mają mocno podniszczoną cerę. “Na oko” wyglądają też na dużo więcej lat, niż mają ich w rzeczywistości!
SŁODYCZE
Ciężko się z tym pogodzić, jednak jeszcze trudniej walczyć z faktami. Zwiększona ilość węglowodanów prostych w naszym menu, ma destrukcyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i zdecydowanie przyspiesza procesy starzenia się. Z czego to wynika? Cukry w naszym układzie krążenia wiążą się z rozmaitymi białkami. Pośród nich znajduje się między innymi kolagen i elastyna – białka odpowiedzialne chociażby za regenerację skóry.
Takie “związki” uszkadzają naczynia krwionośne i ułatwiają drogę chorobom przewlekłym. Czy to oznacza, że powinniśmy zupełnie zrezygnować ze słodyczy? Niekoniecznie. Ważne, abyśmy spożywali je z umiarem i wybierali odpowiednie produkty. Gorzka czekolada czy ciastka owsiane słodzone bakaliami, zamiast syropem glukozowo-fruktozowym, są naprawdę ok!
Za nami lista pierwszych 5 produktów, które mają duży wpływ na przyspieszanie procesów starzenia się naszego organizmu. Jak łatwo wywnioskować, są one ogólnie szkodliwe dla funkcjonowania naszych narządów – pamiętajmy o tym, sięgając po nie i spożywajmy je w bardzo rozsądnych ilościach. Które z tych produktów zszokowały Was najbardziej?