Masz ochotę spróbować sushi, ale surowa ryba nie jest tym, co lubisz najbardziej? Spróbuj wersji wegańskiej! Sprawdź nasz przepis na futomaki i hosomaki, zaproś przyjaciół i zaskocz ich nowym smakiem!

lazycatkitchen.pl
Wegańskie sushi przygotowujemy podobnie jak tradycyjne. Nie ma więc niebezpieczeństwa, że stracicie chociaż odrobinę z tego, co daje Wam wspólne przyrządzanie tego specyficznego posiłku. Aby mieć pewność, że wegańska kolacja w stylu japońskim uda się wyśmienicie, przygotujcie następujące składniki:
500g ryżu (specjalnego – do sushi)
5 arkuszy glonów do sushi
2.5 szklanki wody
8 łyżek (nie łyżeczek!) octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Jeśli chodzi o nadzienie, rekomendujemy ogórek, awokado, ugotowany batat, marchewkę, tofu, sezam biały i sezam czarny.
Dobrze, jeśli do podania swojego sushi będziesz miał chrzan wasabi, imbir marynowany i sos sojowy. Te dodatki podkreślą wyśmienity smak Waszych smakołyków!

theplate.nationalgeographic.com
Do dzieła!
Zaczynamy od przygotowania ryżu. Wsyp go do miski, zalej zimną wodą i zostaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź go, używając sitka, przelej ponownie wodę i powtarzaj te czynności do momentu, w którym ociekająca z sitka woda będzie przezroczysta.

kulinarnapiniata.pl
Ryż przesyp do garnka, zalej go ponownie wodą i ugotuj – po tym jak woda w garnku zacznie wrzeć, przykryj ryż pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu ok.10-13 minut. Tak naprawdę rób to na wyczucie – chodzi o to, aby woda w garnku całkowicie wsiąkła w nasz produkt. Uważaj, żeby ryż nie przywarł! I po całej procedurze, zostaw go pod przykryciem na około 15 minut.
Podczas gdy ryż będzie tracił temperaturę, zajmij się przygotowaniem specjalnej zaprawy. Użyj do niej octu ryżowego, cukru i soli. Umieść wszystko w garnku i podgrzewaj dosłownie przez chwilę – do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Nie pozwól na to, aby ocet się zagotował! W dalszej kolejności, zmieszaj ryż z zaprawą i pozostaw aż ostygnie.
Weź się za nadzienie! Przygotowane warzywa pokrój w cienkie paseczki i plasterki.

kulinarnapiniata.pl
Teraz najważniejsze! Zabieramy się za futomaki – duże maki z wieloma składnikami.
Rozkładamy matę do zawijania, układamy na niej arkusz glonów, a następnie rozkładamy na nim ryż. Dokładnie i delikatnie – tak, aby pozostawić jedynie 3 centymetrowy pasek u góry. Pamiętajcie, aby moczyć ręce w wodzie! A ryż układać na matowej stronie arkusza.

kulinarnapiniata.pl
Dalej układamy nasze nadzienie – podobnie jak na zdjęciu. Możecie wybrać dowolne składniki!

vegezmiloscia.com
Kolejny krok to zrolowanie naszych futomaków – robimy to ostrożnie, dociskając matę i dbając o to, aby nie wysypał nam się ryż. Gotowe!

seattlefoodshed.com
Podobnie, tylko że przy użyciu jednego, wybranego warzywa, można przygotować husomaki – małe maki z jednym składnikiem. Przekonaliśmy Cię do spróbowania nowego smaku?