Czy jesteśmy w stanie zapłacić za jedzenie majątek? Okazuje się, tak. Zwłaszcza jeśli produkty, które chcemy kupić są wyjątkowo smaczne, luksusowe lub naprawdę unikatowe. Cenniki w niektórych restauracjach przyprawiają Cie o zawrót głowy? Wiedz o tym, iż to jeszcze nic w porównaniu z kwotami, jakie bogacze są w stanie wyłożyć za najdroższe przysmaki, kupując te uznawane za naprawdę ekskluzywne. Tutaj w grę wchodzą wyjątkowo wysokie stawki.
Zobacz również: Najdroższe diamenty świata, które kiedykolwiek zostały sprzedane na aukcjach

„Jakie dobre.” / giphy.com
Spis treści
Oto lista najdroższych przysmaków świata:
1. Tuńczyk błękitnopłetwy
Mięso tuńczyka błękitnopłetwego należy do najdroższych produktów świata. Na japońskich giełdach ryby te osiągają naprawdę zawrotne ceny.Ten rodzaj tuńczyka uznawany jest przez smakoszy za najsmaczniejszy, stąd też ogromne stawki za jego mięso. W 2013 roku rybę złowioną u północnych wybrzeży Japonii, w pobliżu miasta Oma, kupił właściciel sieci restauracji Sushi Zanmai, Kiyoshi Kimura. Za 222 kilogramowego tuńczyka zapłacił 1,38 mln euro, czyli ponad 25 tysięcy złotych za kilogram. W przeliczeniu, kawałek Sushi przygotowanego z mięsa tej ryby powinien kosztować ok. 1000 złotych za sztukę. Skusilibyście się?

pineterst.com
2. Wołowina Kobe
Wołowina ta uchodzi za najzdrowszą i najdroższą wołowinę na świecie. Pochodzi z mięsa krów rasy Wagyu, hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Krowy tej rasy są hodowane w specjalny sposób. Wagyu karmione są paszą składającą się między innymi ze zbóż, ziemniaków, ryżu i roślin strączkowych pochodzących z ekologicznych upraw, gdzie nie wykorzystuje się pestycydów. Poza tym, bydłu podaje się codziennie starannie skomponowaną mieszankę witaminową, a także… piwo, w celu zaostrzenia krowiego apetytu. Kilogram tej wołowiny kosztuje około 2000 zł, jeśli jednak zdecydujemy się na najlepszy kawałek takiego mięsa (np. stek ribeye) cena wzrośnie do blisko 8000 zł za kilogram.

pinterest.com
3. Białe trufle
Są drogie, wiedzą niemal wszyscy. Są wyjątkowo smaczne i niezwykle trudno jest je znaleźć. Najcenniejszy w białych truflach jest ich niesamowity zapach. Uznawane są za przysmak i afrodyzjak. Każda biała trufla, zanim trafi do handlu czy na aukcję, badana jest przez specjalną komisję do spraw jakości. Wszystkie okazy, które ważą ponad 10 gramów muszą być sprzedawane w numerowanych opakowaniach. Największe z nich osiągają astronomiczne ceny. Na zeszłorocznej międzynarodowej aukcji nabywca z Hongkongu zapłacił 90 tysięcy euro za okaz o wadze 950 gramów.

twitter.com
4. Kawior
Za najdroższy kawior uznawany jest Irański Almas. Nazwa 'Almas’ (po rosyjsku znaczy to tyle co diament) świetnie pasuje do najdroższego kawioru świata. Ten kawior pochodzi z ikry stuletnich białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego. Niestety przez połowy Bieługa jest gatunkiem wymierającym. Na cenę kawioru ma wpływ kilka czynników. Na przykład to, że jest pozyskiwany z wymierającego gatunku ryb, następnie wiek ryby i kolor kawioru. Im starsza ryba i jaśniejszy kawior, tym wyższa cena. Najdroższym kawiorem jest perłowy Almas. Cena za kilogram to około 25 tysięcy dolarów (około 80 000 zł). Do jego nakładania używa się łyżek z masy perłowej, kości lub innego niemetalowego materiału, aby „nie zanieczyścić” wyjątkowego smaku. Kawior Almas sprzedawany jest w szczerozłotym pudełeczku.

pinterest.com
5. Czekoladka Chocopologie
Tę niezwykłą czekoladkę przygotowuję się tylko na zamówienie. W jej skład wchodzą czarne trufle i kakao Valrhona. Cena za kilogram to ponad 5000 $.

pinterest.com
Zobacz również: Najdroższe pierścionki zaręczynowe popularnych celebrytek!
Smacznego!

giphy.com
(źródło: mentalfloss.com, therichest.com )