Jeśli kochasz jeść i uwielbiasz podróżować, musisz zapoznać się z poniższym rankingiem 7 najlepszych miast, gdzie będziesz mógł posmakować najlepszych kuchni świata.
Zobacz również: Zobacz 11 śniadań z różnych zakątków świata
Spis treści
1. Barcelona
Barcelona ma swój niepowtarzalny charakter i klimat ale jeszcze lepsze jedzenie. Jest to miejsce dla prawdziwych smakoszy, gdzie znajdziemy jeden z najbardziej imponujących rynków żywności na świecie. Wcześnie rano znajdziesz tam lokalnych kucharzy, u których możesz zakupić najlepsze oraz najświeższe produkty dostępne w obrębie Morza Śródziemnego. Oprócz tego, będąc w Barcelonie musisz zatrzymać się na lunch i zamówić przepyszne lokalne tapas – czyli jedyne w swoim rodzaju przekąski podawane na ciepło lub na zimno.
2. Południowa Francja
Południe Francji ma wiele do zaoferowania prawdziwym koneserom. Będąc w tamtych rejonach, grzechem byłoby nie spróbowanie owoców morza, doskonałego wina, lokalnych serów i oczywiście najlepszego francuskiego chleba. Dania te w połączeniu z niesamowitymi widokami, tworzą niezapomniane wakacje.
3. Włochy
Jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Pizze, risotto czy przesłodkie tiramisu kojarzy chyba każdy. Trudno wybrać jedną główną potrawę, której powinno się skosztować będąc we Włoszech. Wybór mamy ogromny, toteż Włochy są miejscem stworzonym dla miłośników jedzenia.
4. Meksyk
Kuchnia meksykańska jest bardzo różnorodna. Na pewno będąc tam, oprócz burito, sosu salsa oraz taco, musimy spróbować meksykańską czekoladę z chili podawaną na gorąco. Znacznie różni się smakiem od słodkich czekolad, lecz bez jej skosztowania nasza wycieczka do Meksyku będzie niekompletna.
5. Nowy Jork
Spróbujesz tam dosłownie wszystkiego. Znajdziesz każdą kuchnie świata, jednak odwiedzając to ogromne miasto, nie możesz przejść obojętnie obok nowojorskiego sernika, donutów, burgerów czy słynnych bajgli.
6. Taipei
Jednym z głównych powodów aby odwiedzić Taipei, jest jedzenie, które możemy kupić na straganach przy tętniących życiem ulicach. Zaletą kuchni tajskiej jest wyrafinowane łączenie smaków słodkich, kwaśnych, słonych, gorzkich i ostrych.
7. Maroko
W kuchni marokańskiej głownie królują owoce, warzywa, owoce morza, kuskus oraz ryby. Znajdziemy tam dania bardzo różnorakie, jak i bardzo kolorowe ze względu na przyprawy, jak cynamon, anyż, kmin, szafran i wiele innych. Nie małą popularnością cieszą się również kiszone cytryny, które są istotnym dodatkiem do wielu tamtejszych potraw.
(źródło: purewow.com, sheknows.com)