Prawdziwa śmietana - jak nie dać się oszukać?

Prawdziwa śmietana – jak nie dać się oszukać?

by Blaber Jedzenie

Śmietana to jeden z tych produktów, który po prostu ma się w lodówce. Zawsze się przydaje – a to do zagęszczenia zupy lub sosu, do przygotowania niebiańskiego deseru, sałatki, czy po prostu, do kawy (tu akurat lepiej sprawdza się słodka śmietanka – a to zupełnie co innego!). W sklepach aż roi się od śmietan różnych producentów. Czy wszystkie są tak samo dobre? Niekoniecznie.

Zanim przejdziemy do głównego tematu naszego artykułu, mamy do Ciebie pytanie: 

Kiedy ostatnio sprawdzałaś/łeś skład śmietany, zanim wylądowała w Twoim koszyku?

Możemy się jedynie domyślać odpowiedzi. Fakt jest taki, że bardzo rzadko zwracamy uwagę na to, z czego składa się wybrana przez nas śmietana. A w przypadku wielu produktów, moglibyśmy się naprawdę zdziwić. Czy wiesz, że na rynku są i takie śmietany, do których dodawana jest żelatyna wieprzowa? To nie jest żart.

W tym tekście podpowiemy Ci, co sprawdzić, wybierając śmietanę. I nie chodzi tu jedynie o procent tłuszczu, którym powinniśmy kierować się, zastanawiając się na przykład, jakiej śmietany użyć do zagęszczenia sosu. Chcemy opowiedzieć Ci dwa słowa o tym, jak powstaje naturalna, gęsta śmietana i czym wyróżnia się produkt najwyższej jakościtaki jak TEN << Kliknij, by go poznać!

Śmietana a śmietanka – czy to jest to samo?

Na początek słowo wyjaśnienia. Śmietana to nie śmietanka. Często mylimy te dwa określenia, nie mając świadomości, czym się różni jedno od drugiego. Do zapamiętania na zawsze: śmietanka jest słodka i płynna, powstaje z odwirowanego mleka i jest poddawana pasteryzacji lub sterylizacji. Śmietana z kolei, jest zdecydowanie bardziej gęsta, no i kwaśna – bo ukwaszona przez kultury bakterii kwasu mlekowego. Jeden i drugi produkt, łączy jedno: zarówno śmietanka, jak i śmietana, powinny mieć gładką, jednolitą konsystencję. I to niezależnie od tego, jak wysoką zawartość tłuszczu posiadają. 

śmietana

Prawdziwa śmietana – z czego się składa?

Jak już wspomnieliśmy na początku artykułu, prawdziwa śmietana powinna mieć super prosty skład. Widać to na przykładzie wyprodukowanej z polskiego mleka, śmietany Łaciatej, która posiada jedynie 2 składniki: śmietankę oraz żywe kultury dobroczynnych bakterii.  Inni producenci potrafią dodawać do swoich produktów substancje zagęszczające (takie jak żelatyna czy guma guar), skrobię modyfikowaną, mleko w proszku czy emulgatory i barwniki.  

Jak jednak pokazuje przykład Łaciatej, da się i powinno prościej oraz zdrowiej. Zwłaszcza, jeśli chce się uzyskać delikatny, tradycyjny smak polskiej, kwaśnej śmietany. 

Czy śmietana jest zdrowa?

Zdecydowanie! To doskonałe źródło zarówno witaminy A, jak i izomerów CLA, mających pozytywny wpływ m.in. na poprawę gospodarki węglowodanowej oraz poprawę profilu lipidowego.  Oczywiście z racji na wysoką  zawartość tłuszczu, śmietana może być uznawana za produkt o wyższej kaloryczności. Nie oznacza to absolutnie, że należy z niej zrezygnować – nawet jeśli dba się o linię. Ważne jest po prostu, aby spożywać ją w odpowiedniej dla swojej diety, ilości. Jak wszystko!

Śmietana i śmietanka – która do czego?

A teraz ten fragment tekstu, na który wszyscy czekali! Rodzaje śmietany i ich zastosowanie. 

Na polskim rynku mamy dostępne m.in. następujące rodzaje śmietan i śmietanek, które różnią się od siebie przede wszystkim zawartością tłuszczu:

  • śmietana 12% – kwaśna, świetna do sałatek,
  • śmietana 18% – kwaśna, idealna baza do zup i sosów, nie tylko zagęszcza potrawy, ale i nadaje im smak,
  • śmietanka 30% – tzw. kremówka, doskonałe jako składnik deserów,
  • śmietanka 36% – kremówka, również idealna do deserów, można z niej robić bitą śmietanę.

Jeśli szukacie inspiracji do dań z wykorzystaniem tego smacznego i zdrowego produktu, zajrzyjcie na stronę Łaciatej Akademii (to TUTAJ!) i skorzystajcie z przepisów, które marka przygotowała dla Was we współpracy ze znanymi twórcami kulinarnymi. Jest wśród nich m.in. Chef Anna Marciniak – food stylistka i kreatywna kucharka, która uwielbia łączyć ze sobą style oraz techniki.

śmietana łaciata łaciata akademia

Którą śmietanę wybrać?

Nie będzie zaskoczeniem, jeśli na końcu tego artykułu podpowiemy Wam śmietany którego producenta, możecie być najbardziej pewni. Nas w pełni przekonała do siebie Łaciata – z prostym składem, bez żadnych zagęstników, o idealnej konsystencji i tradycyjnym, naturalnym smaku.  Śmietanowe niebo w gębie! Warto poznać ten smak. Zacznij od sprawdzenia tej strony >> www.smietanalaciata.pl

Advertisement

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close