Są takie przepisy, obok których nie można przejść obojętnie. Poznaj kilka z nich i odkryj coś nowego.
Spis treści
1. Krem czekoladowy z dwóch składników
Żeby zrobić ten deser potrzebujesz 150 gram gorzkiej czekolady i 350-400 ml śmietany kremówki. Zagotuj śmietanę, zalej nią pokruszoną czekoladę i zostaw na kilka minut pod przykryciem. Wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po ostygnięciu wstaw do lodówki, a na drugi dzień ubij w mikserze. Jeśli chcesz utrwalić śmietanę, dodaj ŚmietanFixu.
2. Lody z mleka kokosowego
Zmieszaj 3 i 1/2 szklanki mleka kokosowego i 1/2 lub więcej (w zależności od upodobań) szklanki cukru w rondelku, jednocześnie podgrzewając na średnim ogniu przez około 5 minut (aż będą dobrze połączone). Zdejmij z ognia i dodaj półtorej łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystko razem i odstaw do schłodzenia. Potem włóż do zamrażarki i wyjmuj co godzinę, żeby przemieszać – dzięki temu lody będą puszyste. Powtarzaj to tak długo, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
3. Batony z oreo i białej czekolady
30 dag dropsów z białej czekolady i 15 ciasteczek Oreo – tyle Ci wystarczy, żeby przygotować te wspaniałe batoniki. Umieść czekoladę w kąpieli wodnej i mieszaj, aż się rozpuści. Wyłóż do osobnego naczynia i studź przez 5 minut. Dodaj pokruszone Oreo i wymieszaj, po czym wstaw do lodówki na 10 minut. Pokrój na kawałki i delektuj się smakiem.
4. Najprostsze ciasto na pizzę
Uwielbiana przez miliony i przygotowywana na różne sposoby pizza może być naprawdę banalnie prosta. Weź szklankę jogurtu greckiego i 1 i 1/2 szklanki mąki samorosnącej. Zmieszaj je razem, aż się połączą, a potem wyrabiaj przez 5 minut. Rozwałkuj na stole, posmaruj dowolnym sosem i posyp serem albo dodaj inne składniki, po czym włóż do mocno rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.
5. Mozzarella w bekonie
Przygotuj dowolną ilość paluszków z mozzarelli i po dwa plastry boczku na sztukę. Włóż ser do zamrażarki na kilka godzin, potem połóż każdego paluszka na plaster boczku, zakryj nim oba końce sera, a potem okręć całość kolejnym plasterkiem. Usmaż je na mocno rozgrzanym oleju.
Zobacz również: 5 najlepszych przepisów na stworzenie lodowego ciasta
Które z powyższych przepisów macie zamiar wypróbować?
(źródło: buzzfeed.com, theawesomedaily.com)