Zupy wegańskie to świetne propozycje na obiad lub kolację na ciepło. Choć nie zawierają mięsa, są sycące oraz pyszne. Możesz je dowolnie przyprawiać, aby dodatkowo były aromatyczne. Zobacz przepisy na najlepsze zupy wege.
Spis treści
Zupa ogórkowa wege
Ogórki kiszone to podstawa idealnej zupy o kwaśnym posmaku. Możesz ją przygotować w wersji bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 500 g ogórków kiszonych,
- 8 dużych ziemniaków,
- 200 ml mleka kokosowego,
- pęczek świeżego koperku,
- pieprz i sól,
- ziele angielskie i liść laurowy do smaku.
Przygotowanie:
Najpierw zacznij od przygotowania bulionu. Obierz warzywa (marchewki, pietruszki, seler) i pokrój je na mniejsze kawałki wraz z porem. Umieść w dużym garnku, a następnie zalej 2 litrami wody. Gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Po tym czasie wyjmij warzywa i posiekaj na drobniejsze kawałki. Jeśli nie chcesz jeść zupy z selerem, możesz go odłożyć na bok. Po tym czasie dodaj obrane ziemniaki i pokrojone na mniejsze kawałki. Gotuj tak przez kolejne 10 minut. Podsmaż cebulę i dodaj do wywaru. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do zupy. Wlej też szklankę soku z ogórków, aby potrawa była bardziej słona. Dopraw pieprzem. Na końcu dodaj mleko kokosowe, aby delikatnie ją zabielić. Zupa ogórkowa wege jest gotowa, idealna na obiad.
Na podstawie powyższego bulionu powstanie idealna jarzynowa wege. Wystarczy, że urozmaicisz ją np. ugotowanym kalafiorem i białą kapustą.
Zupa cebulowa wege
Na bazie bulionu z poprzedniego przepisu możesz też przygotować inne zupy wegańskie. Jedną z nich jest cebulowa, bardzo aromatyczna. Różnicą jest jednak liczba cebul, najlepiej sprawdzi się 5-6 średniej lub dużej wielkości. Wystarczy, że podsmażysz ją np. na oleju kokosowym lub roślinnym, a następnie dodasz do gotowego wywaru. Całość możesz zblendować, aby zupa krem wege miała idealną konsystencję. Do tego typu dania pasują grzanki.
Zupa chrzanowa
Barszcz biały albo żurek bez mięsa? To możliwe! Idealnie zastąpi je zupa chrzanowa.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 7-8 ziemniaków dużej wielkości,
- 200 g śmietany sojowej albo mleka kokosowego,
- 6 łyżek chrzanu,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- majeranek.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej 2-3 litrami wody i gotuj tak aż będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Po około godzinie wyjmij marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę i ziemniaki, a następnie posiekaj tylko te, które będziesz jeść w zupie. Nie każdy przepada za selerem, dlatego decyzja o tym, co pozostawić należy do Ciebie. Wymieszaj śmietanę wraz z chrzanem i zahartuj ją z odrobiną bulionu. Następnie wlej wszystko do garnka. Przeciśnij ząbek przez praskę i dodaj do składników. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
Zupa krem wege – kilka pomysłów
Uwielbiasz aksamitne i kremowe zupy? Ich przygotowanie wcale nie wymaga dodania tradycyjnej śmietany. Do wyboru masz też wiele smaków. Warzywa są świetną podstawą do stworzenia aromatycznych dań na ciepło, a także chłodników.
Krem z truskawkami i ogórkowym makaronem
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina tłuszczu roślinnego,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- odrobina oregano,
- 2 świeże ogórki.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania truskawek, umyj je i oczyść. Zblenduj za pomocą miksera lub blendera. Dodaj pokrojoną cukinię na kawałki, a następnie posiekaną cebulę. Wlej pomidory wraz z sokiem. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną tłuszczu (np. olejem roślinnym). Wlej pół szklanki wody i ponownie zblenduj. Posól całość i popieprz, a także dosyp oregano. W osobnym naczyniu wymieszaj mleczko kokosowe z sokiem z cytryny i limonki. Dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. Ze świeżych ogórków przygotuj a’la makaron. Użyj do tego obieraczki do warzyw. Podawaj ze świeżymi ziołami.
Zobacz też: 10 przepisów na wyśmienite wegetariańskie i wegańskie burgery
Pomidorowy krem wege
To szybka zupa krem wege, którą przygotujesz z kilku składników. Wystarczy, że dwie papryki czerwone pokroisz i podsmażysz na oleju roślinnym. Zalej je potem dwiema puszkami pomidorów. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i włoskie zioła typu oregano, bazylia. Oczywiście wykorzystaj też sól i pieprz. Zblenduj składniki. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę mleka kokosowego (około pół szklanki) i gotowe! Taką zupę możesz też przygotować z upieczonych warzyw.