Każde państwo posiada swoje tradycyjne dania, bez których święta nie mogą się odbyć. Od owocowego niemieckiego ciasta po pieczonego indyka z Brazylii – przedstawiamy niesamowite potrawy, które królują na wigilijnych stołach w różnych częściach świata.
Spis treści
1. Keks, Niemcy
W Niemczech Boże Narodzenie nie jest kompletne bez keksu – ciasta z dodatkiem kandyzowanych suszonych owoców, orzechów i lukru. W czasie świąt tego wypełnionego bakaliami wypieku, nie może zabraknąć na tamtejszych stołach, który świetnie komponuje się z Glühwein – tradycyjnym gorącym korzennym winem.
2. 7 rybnych dań, Włochy
Regiony Włoch różnią się od siebie w temacie świątecznych potraw, ale na każdym wigilijnym stole z pewnością znajdziemy tak zwaną „ucztę siedmiu ryb”. Jest to 7 rybnych dań, które składają się z przeróżnych owoców morza: z krewetek, z pieczonego dorsza, z homarów, ośmiornic, małże czy kalmarów. Ich ilość jest nawiązaniem do liczby dni, w które Bóg stworzył świat.
3. Hallaca, Wenezuela
Ta dziwaczna potrawa wyglądem w żaden sposób nie przypomina świątecznego dania. Jednak poniższy specjał to ważny element wenezuelskiej kolacji wigilijnej. Hallaca to mięso z dodatkiem sera, oliwek, kaparów bądź rodzynek, które owija się ciastem kukurydzianym, a w następnej kolejności liściem bananowca. Zapakowane w ten sposób produkty, trzeba ugotować. Skusiłbyś się na kawałek?
4. Kourabiedes, Grecja
Niezastąpionym deserem goszczącym na greckim stole wigilijnym są maślane ciasteczka zrobione z kruchego ciasta, obsypane na bogato cukrem pudrem. Często zawierają również kawałki migdałów. Słynne kourabiedes można podawać w dowolnych kształtach. Grecy uwielbiają łączyć je z różnymi gatunkami alkoholu. Nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie przyozdabiają świąteczny stół.
5. Julekake, Norwegia
Wiele pysznych dań serwowanych jest w Norwegii, lecz szczególną popularnością cieszy się Julekake – norweski chlebek świąteczny, zrobiony z ciasta drożdżowego, które wypełniono suszonymi owocami, kandyzowanymi skórkami pomarańczy oraz kardamonem. Niektórzy posypują go dodatkowo cukrem pudrem.
6. Mince Pies, Wielka Brytania
Boże Narodzenie nie istnieje bez mince pies – ulubionego deseru Brytyjczyków. Są to tradycyjne ciasteczka zrobione są z kruchego ciasta, nadziewane bakaliami oraz mocno przyprawione cynamonem, goździkami lub gałką muszkatołową. Wszystkie składniki nasączane są wcześniej rumem bądź brandy.
7. Pieczony indyk, Brazylia
W Brazylii Boże Narodzenie należy do jednych z najbardziej widowiskowych. Co roku państwo szczególnie zachwyca dekoracjami, klimatem jak i jedzeniem. Na świątecznym stole króluje przede wszystkim pieczony indyk podawany w towarzystwie rabanady – namoczonego w jajku chlebie, który następnie jest smażony.
Zobacz również: 6 tradycji świątecznych z całego świata, o których nie miałeś pojęcia
Której świątecznej potrawy spróbowałbyś najchętniej?
(źródło: buzzfeed.com, thedailymeal.com)