Kurkuma była stosowana już w starożytnej medycynie. Jest szczególnie znana w Indonezji i Azji Południowo- Wschodniej. Posiada silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz oczyszczające. Kurkuma od lat pomagała zapobiegać przewlekłym chorobom takim jak cukrzyca czy choroby serca. Zakres działania kurkumy jest bardzo duży. Skupimy się na nowych odkryciach działania tej niezwykłej przyprawy.
Zobacz również: 7 ziół i przypraw, które powinieneś dodać do swojej diety
Obecnie kurkuma i jej właściwości lecznicze są jednym z najczęstszych przedmiotów badań naukowych w instytutach na całym świecie. Zajmuje wysoką pozycję wśród naturalnych produktów pochodzenia roślinnego. W największych instytutach badawczych na świecie udowodniono silne właściwości farmakologiczne kurkumy m.in. : antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antyseptyczne, radioochronne i kardioochronne.
National Cancer Institute – największy na świecie Instytut ds. nowotworów stwierdził, że kurkumina – związek chemiczny występujący w kurkumie została uznana jako silny naturalny środek przeciwnowotworowy. Wykazano, że kurkumina znajduje złośliwe komórki i niszczy je. Jednocześnie, w przeciwieństwie do syntetycznie wyprodukowanych leków omija DNA i zdrowe komórki, dzięki czemu nie wywołuje szkodliwych efektów ubocznych.
Aby stosowanie kurkumy miało sens musi pochodzić ona z dobrego źródła i musi być dawkowana w odpowiedni sposób. Czytajmy etykiety, unikajmy tej pochodzącej z Chin i która jest dodawana do różnych mieszanek. Co do spożycia zaleca się 1-3 g korzenia lub wersji sproszkowanej. Na rynku można znaleźć też kurkuminę w tabletkach lub kroplach.
Zobacz również: 4 zioła, które poprawią jakość Twojego snu
(źródło: whfoods.com, draxe.com)