Pisaliśmy dla Was niedawno o akcji Gdańskiego ZOO, które przeciwstawia się produkcji oleju palmowego. Dzisiaj docierają do nas informacje, że składnikowi oprze się kolejny podmiot – producent płatków śniadaniowych Lubella.
Portal Spożywczy poinformował, że Lubella zamierza wprowadzić zmiany w składzie swoich płatków śniadaniowych Mlekołaki. Producent wyeliminuje olej palmowy i syrop glukozowy.
Działania te zostaną nagłośnione za pomocą kampanii w mediach tradycyjnych, usługach VOD, kampanii digitalowej oraz kontaktu bezpośredniego z konsumentami w punktach sprzedaży.
Marka chce zasygnalizować klientom, że stawia na zdrowsze składniki. W marcu informowała o rezygnacji z jaj pochodzących z chowu klatkowego. Pisano wtedy w komunikacie o rygorystycznych wymaganiach jakie muszą spełnić dostarczane produkty. Zmianę dotyczącą jajek Lubella ma wdrożyć do 2025 roku.
Syrop glukozowy i olej palmowy zostaną wycofane już w najbliższych dniach. Przypomnijmy, że ten drugi składnik może wywoływać miażdżycę, wzrost tkanki tłuszczowej i cukrzycę typu II. W ten sposób Lubella nie tylko zagwarantuje swoim klientom zdrowie, ale też przyczyni się do ratowania środowiska naturalnego orangutanów.
To bardzo dobry krok, prawda?