Mazurek to ciasto kojarzące się z Wielkanocą, którego właściwie nie trzeba specjalnie przedstawiać. Pyszny kruchy spód, słodkie dodatki i często dodawane migdały czy też orzechy stanowią nieodłączne elementy świąt. Dziś przejrzałam blogi naszych twórców w poszukiwaniu mazurkowych inspiracji!
Spis treści
Mazurek czekoladowo-orzechowy
Orzechy jako dodatek do ciasta brzmią dość standardowo, a co powiecie na to, aby były składnikiem kruchego spodu? Na taki pomysł wpadła nasza twórczyni i autorka bloga kulinarneprzygodygatity.pl, która uwielbia eksperymenty w kuchni. Zobaczcie przepis na ciasto z mąki, orzechów, zimnego masła, cukru i jajka. Wierzch ozdobicie tradycyjną masą czekoladową i udekorujecie według swoich upodobań.
Kruchy i lekki mazurek z kremem malinowym i żurawiną
Standardowy kruchy spód, galaretka z żurawiny, a na koniec biała czekolada z mascarpone i malinami. Co powiecie na takie połączenie? Brzmi lekko, pysznie i słodko. Na taki pomysł wpadła Sylwia nasza twórczyni i autorka bloga kulinarnemigawki.pl, która często łączy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu. Przepis znajdziecie poniżej.
Mazurek na czekoladowym spodzie
Kolejny mazurek to bardzo ciekawa odsłona od Marty Pękalskiej, miłośniczki dobrego jedzenia i autorki bloga kulinarnego marta-gotuje.pl. Tym razem do spodu dodała kakao, otrzymując pysznie czekoladowe i ciemne ciasto. Co do niego najbardziej pasuje? Możecie postawić na krem z białej czekolady, konfiturę lub dżem z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy i płatki migdałów. W takiej wersji mazurek brzmi naprawdę świetnie!
https://www.instagram.com/p/Cb2C576svV1/
A może coś zamiast mazurka?
Ania Zyśk, blogerka i autorka książki „Jedz pysznie i chudnij” zainspirowała na swoim profilu na Instagramie @jedz.pysznie do stworzenia ciasteczek z gotowego ciasta francuskiego. Może to być świetna alternatywa dla tradycyjnego mazurka, szczególnie jeśli nie macie czasu na przygotowywanie typowego kruchego spodu. Dodatki oczywiście zależą tylko od preferencji domowników czy też gości. U Ani są to prażone jabłka z cukrem (lub erytrytolem). Sprawdźcie sami.
Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu?