Masz ochotę na wegańskie święta bez mięsa i ryby? Poznaj kilka ciekawych przepisów, które pozwolą Ci zastąpić tradycyjne wigilijne potrawy wegańskimi odpowiednikami.
Spis treści
1. Seleryba (z różnych przepisów)
Jeśli tęsknisz za karpiem lub innymi rybami, przyrządź sobie ich całkowicie wegańską wersję.
Składniki: seler, arkusze nori (w zależności od tego, ile filetów chcesz zrobić), 2 łyżki sosu sojowego, kostka rosołowa warzywna, 2 ziarenka ziela angielskiego, bułka tarta, mąka, mleko roślinne do panierowania
Przygotowanie: Pokrój selera na niezbyt grube plastry. Ugotuj go w wodzie z 1-2 pokruszonymi arkuszami nori, kostką rosołową, sosem sojowym i zielem angielskim. Kiedy seler będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał, wyjmij go i ostudź przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz go jeszcze posypać przyprawą do ryb, ale nie jest to konieczne. Owiń w paski wycięte z arkuszy nori. Panieruj najpierw w mleku, potem mące, znowu w mleku i na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
2. Tofu a’la śledź (z przepisu Vegan Nerd)
Śledź to nieodłączny element świątecznego stołu, dlatego ten przepis jest dedykowany wszystkim tym, którzy kiedyś się nim zajadali i chcieliby wrócić do tego smaku.
Składniki: 2 kostki naturalnego, twardego tofu, 4 łyżki octu jabłkowego/malinowego, 2 szklanki wody, 3 jagody jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soli, łyżka cukru, skórka z połowy pomarańczy, 1/2 kopru włoskiego, 1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie: Wlej do rondelka ocet, wodę, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, oliwę, sól i cukier, po czym zagotuj i odstaw do ostudzenia. Pokrój cebulę w kostkę, przetnij koper na pół i też pokrój, a następnie dodaj oba składniki do zalewy. Dorzuć skórkę z pomarańczy. Pokrój tofu w cienkie plastry (5-10 mm) i ponakłuwaj widelcem. Ułóż je w słoiku i zalej zalewą. Odstaw w zimne miejsce na minimum 24 godziny.
3. Pasztet soczewicowy z żurawiną (z przepisu Jadłonomii)
Pyszny pasztet, który będziesz chciał robić częściej, nie tylko na święta. Jest sycący i świetnie nadaje się na kanapki lub osobno.
Składniki: 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy (200 g suchej), 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej), 100 ml oleju, 2 cebule, 4 łyżki suszonej żurawiny, 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 3/4 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/4 lubczyku, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
Przygotowanie: Pokrój cebulę i usmaż z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Jak się zeszkli, wyłącz ogień i wyrzuć przyprawy. Cebulę dodaj do soczewicy, kaszy, oleju, sosu sojowego, szczypty soli i reszty przypraw. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę i dopraw, jeśli będzie taka potrzeba. Dodaj żurawinę i wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Wystudź przez całą noc w foremce i podawaj na drugi dzień.
4. „Sernik” z kaszy jaglanej (z przepisu erVegan)
Święta to nie tylko ryby i bigos – to także pyszne ciasta, wśród których królują serniki. Poznaj ten pyszny przepis na „sernik” z kaszy jaglanej.
Składniki na spód: szklanka migdałów, 5-7 suszonych daktyli, 2 łyżki masła orzechowego lub tahini, łyżka wody, łyżka kakao (opcjonalnie), łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie); masa: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g), 50 ml syropu z agawy, 3/4 soku z 1 cytryny, 1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc albo kilka godzin; góra: szklanka suszonych daktyli (ok. 25 sztuk), 2 łyżki masła orzechowego; dodatki: orzeszki, wiórki czekoladowe
Przygotowanie spodu: namocz daktyle we wrzątku przez 5 minut i zmiel migdały na grube wióry. Zmiksuj daktyle na gładką masę i połącz z migdałami, dodaj masło lub tahini, i – jeśli będzie trzeba – wody, żeby się wszystko skleiło. Wyłóż spód na blachę wyłożoną folią spożywczą, odłóż do lodówki do schłodzenia. Masa: przepłucz kaszę i ugotuj w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę i się rozklei, będzie bulgotać i pryskać. Dodaj 2 łyżki kaszy do namoczonych nerkowców i zblenduj na gładką masę, a potem dodaj do reszty kaszy i ponownie zblenduj, stopniowo dodając syrop i sok z cytryny. Wylej masę na schłodzony spód, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia przez noc. Góra: zalej daktyle wrzątkiem i mocz przez 15 minut, potem zmiksuj z masłem orzechowym na gładką masę. Rozsmaruj ją na wierzchu ciasta, posyp dodatkami i gotowe.
A jakie są Wasze ulubione przepisy? Dajcie znać w komentarzach!
(źródło: vegannerd.blogspot.com, jadlonomia.com, ervegan.com)