Ciemna czekolada zawiera więcej substancji odżywczych niż mogłoby ci się wydawać. Zrobiona z nasion kakaowca jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy na naszej planecie. Badania wykazały, że ciemna czekolada może poprawić funkcje serca i obniżyć ryzyko zawału.
1. Ciemna czekolada jest bardzo odżywcza
Czekolada o bardzo wysokiej zawartości kakao jest wartościowa pod względem jakościowym. Zawiera sporą ilość błonnika i minerałów.
Na 100 gram tabliczki ciemnej czekolady o zawartości kakao 70-85% przypada:
- 11 gram błonnika
- 67% dziennego zapotrzebowania na żelazo
- 58% dziennego zapotrzebowania na magnes
- 89% dziennego zapotrzebowania na miedź
- 98% dziennego zapotrzebowania na mangan
- zawiera również mnóstwo potasu, fosforu, cynku i selenu
100 gram czekolady to oczywiście zbyt dużo by jeść codziennie.
Ciemna czekolada zawiera również substancje stymulujące takie jak kofeina czy teobromina, lecz są to bardzo małe ilości w porównaniu np. z kawą.
2. Ciemna czekolada jest potężnym źródłem przeciwutleniaczy
Surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowca są w grupie pokarmów o najwyższej zawartości antyoksydantów. Są to organiczne, biologicznie aktywne substancje, które niszczą wolne rodniki. Ciemna czekolada ma ich dwa razy więcej niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata.
3. Ciemna czekolada może poprawić krążenie krwi i obniżyć jej ciśnienie
Flawonole stymulują komórki naczyń krwionośnych do produkcji tlenku azotu (NO), który jest gazem. Tlenek azotu działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, przez co spada opór naczyniowy i maleje ciśnienie.
4. Ciemna czekolada może ochronić cię przed miażdżycą
Jedząc ciemną czekoladę możesz wpłynąć pozytywnie na swój profil lipidowy i pozbyć się jednego z czynników ryzyka miażdżycy i zawału serca.
LDL to tzw. potocznie „zły cholesterol”, który po oksydacji odkłada się na ścianach naczyń zwężając i zapychając je. Wolne rodniki zawarte w nasionach kakaowca chronią przed tą reakcją i jej następstwami jak miażdżyca i zawał.
5. Ciemna czekolada może ochronić twoją skórę przed słońcem
Bioaktywne flawonole mogą chronić przed promieniowaniem słonecznym poprzez poprawę cyrkulacji krwi oraz nawodnienia skóry. Minimalna dawka promieniowania (ang. minimal erythema dose, MED), jest najniższą dawką promieniowania UV(próg rumieniowy), wywołującą nasilony rumień po upływie 24 godzin od ekspozycji. Badanie na 30 osobach wykazało, że MED wzrosło ponad dwukrotnie po 12 tygodniowym spożyciu czekolady bogatej we flawonole. Więc jeśli planujesz wakacje na plaży rozważ jedzenie ciemnej czekolady kilka miesięcy wcześniej.
6. Ciemna czekolada może poprawić sprawność twojego mózgu
Kolejną dobrą wiadomością jest to, że ciemna czekolada wpływa również pozytywnie na twój mózg! W badaniu na zdrowych ochotnikach wykazano, że spożywanie bogatej we flawonole ciemnej czekolady przez 5 dni poprawiło przepływ krwi do mózgu. Kakao może również znacząco poprawiać funkcje poznawcze u osób w podeszłym wieku z upośledzeniem umysłowym, a teobromina i kofeina zawarte w niewielkich ilościach działają delikatnie pobudzająco.