Pizza jest zdrowa czy niezdrowa? O tym decydują w głównej mierze dodatki. Oczywistym jest, że dodatek sera żółtego czy kiełbasy do jakiegokolwiek posiłku sprawia, iż jest on smaczny, ale za to bardzo niezdrowy. Sprawdź, 5 najbardziej szkodliwych dodatków do pizzy.
Zobacz również: Chłopak z Liverpoolu spełnia swoje marzenie, przemierza świat i próbuje pizze w każdym kraju!
Spis treści
1. Ser
Warstwy sera znajdujące się Twojej pizzy zawierają mnóstwo kalorii. Do produkcji sera żółtego jest potrzebne około 10 litrów mleka, z czego wynika duża jego kaloryczność. Nadmierne spożycie serów może mieć też wpływ na stan naszego serca i naczyń. Powoduje to wysoka zawartość tłuszczu (60 – 80 proc.), z czego większość stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, które są czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
2. Jajka
Częste i regularne jedzenie żółtka jaja jest tak samo niebezpieczne dla zdrowia jak palenie papierosów – w równym stopniu zwiększa bowiem ryzyko chorób serca. Przede wszystkim przyspiesza rozwój miażdżycy, prowadzącej do zawału serca. Co ciekawe badania wykazały, że osoby, które jedzą trzy żółtka tygodniowo miały dużo bardziej zaawansowane zmiany miażdżycowe niż osoby, które spożywały dwa żółtka tygodniowo.
3. Sosy
Sosy, których używasz jako polewy, nie są z pewnością dobre dla zdrowia, ponieważ zawierają konserwanty, zagęszczacze, stabilizatory i barwniki, które mogą powodować wzdęcia oraz wywoływać alergie.
4. Mięso
Ten tłuszcz, który się gromadzi po zjedzeniu czerwonego mięsa jest najgorszym jego typem. Składniki zawarte w czerwonym mięsie są powodem wielu chorób przewlekłych. Wysoka kaloryczność tego typu mięsa znacznie przewyższa ilość zawartych w nim protein i węglowodanów.
5. Szpinak
Może wydawać się zdrową alternatywą, lecz gdy jest poddawany tak wysokim temperaturom traci wszelkie wartości i staje się bezużyteczną papką. Dodatkowo wypuszczając z siebie wodę sprawia, że wszystko na około staje się bardziej rozwodnione. Najlepszym sposobem jest dodanie świeżych, surowych liści szpinaku bezpośrednio przed spożyciem naszej pizzy.
Zobacz również: Naukowcy dowiedli, że pizza jest najbardziej uzależniającym jedzeniem na świecie
Z pizzą jest jak ze wszystkim – co za dużo, to niezdrowo. Jednak gdy zachowamy umiar, pizza może się okazać zdrowym posiłkiem. Przede wszystkim powinnyśmy unikać pizz fastfoodowych, wypełnionych chemicznymi konserwantami i polepszaczami smaku.
(źródło: boldsky.com, thedailymail.com)