Jeśli zawsze masz ochotę coś podjeść, nie jesteś sam. Jest wiele osób, które zakończyły zdrową dietę nastawioną na zrzucenie zbędnych kilogramów z powodu permanentnego uczucia głodu. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz być ofiarą niekończącego się poczucia niedosytu po posiłku. Badania wykazały, że niektóre pokarmy mogą pomóc ci poczuć się sytym poprzez regulację hormonów odpowiedzialnych za uczucie głodu i sytości.
Oto pięć naturalnych „zabójców głodu”, które pomogą ci wygrać walkę z podjadaniem.
1. Maliny
Podczas gdy wiele owoców oferuje zdrowotne korzyści, malina dodatkowo potrafi hamować głód. Jedna porcja malin ma tylko 80 kalorii i zawiera aż 9 gramów błonnika. Maliny są jednym z najbogatszych źródeł błonnika, jakie możesz znaleźć w swoim sklepie spożywczym. Ponieważ dieta bogata w błonnik sprawia, że ludzie czują uczucie pełności szybciej i dłużej, przyczynia się to do zmniejszenia głodu. Oprócz tego maliny stanowią obfitą dawkę witaminy C, manganu i potasu.

giphy.com
2. Wodorosty
Wodorosty to coś więcej niż modny dodatek, to niszczyciel zachcianek. Od wieków cieszą się w Azji uznaniem ze względu na swoje właściwości odchudzające, które polegają na kontroli apetytu. Wodorosty zawierają białko i rozpuszczalny błonnik, które spowolniają trawienie i pomagają kontrolować apetyt. Co więcej, pewien japoński chemik odkrył a w wakame (wodorost często używany w sałatkach i zupach) brązowy barwnik o nazwie fukoksantyna, która przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Hokkaido wykazały, że otyłe szczury po dodaniu fukoksantyny do ich jadłospisu straciły od pięciu do dziesięciu procent wagi.

giphy.com
3. Pistacje i inne orzechy
Orzechy mogą być kolejną niespodzianką na tej liście. Badania wykazują, że w przeciwieństwie do powszechnie funkcjonującego mitu orzechy mogą stłamsić głód i pomóc kontrolować wagę. Jak to się dzieje? Orzechy sprawią, że będziesz czuł się pełny dłużej, a wstępne badania pokazują, że ich kalorie nie są w pełni wchłaniane. Co więcej, jedzenie pistacji w skorupce jest o wiele korzystniejsze dla talii niż spożywanie ich w wersji obłupanej. Wstępne badania z Eastern Illinois University sugerują, że ludzie którzy wybierają pistacje w skorupkach spożywają o 41% kalorii mniej niż konsumenci łuskanych orzechów.

giphy.com
4. Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe są potrójnym zagrożeniem dla twojego głodu. Są bogate w błonnik, skrobię oporną na trawienie oraz wolno trawiącym się białkiem. Faktem jest, że ostatnie badania Journal of Human Nutrition and Dietetics wykazały, że osoby z nadwagą, które spożywały dietę bogatą w fasolę schudli około 4,5 kilograma w przeciągu 16 tygodni, a także polepszyli swój profil lipidowy. Kolejna analiza udowodniła, że osoby spożywające około 160 gramów roślin strączkowych dziennie czuły się o 31% pełniejsze niż osoby pozbawione tych bogatych w błonnik warzyw.

osesek.pl
5. Jaja
Jaja są kolejnym potężnym narzędziem w arsenale do walki z głodem. Jedno z badań w European Journal of Clinical Nutrition wykazało, że ludzie którzy jedli jaja na śniadanie ( w porównaniu z osobami spożywającymi płatki śniadaniowe lub rogaliki o równej wartości kalorycznej), spożywali do 438 kalorii mniej w ciągu dnia. Inne badania pokazują, że spożycie jajka na śniadanie pozwala kontrolować głód przez kolejne 24 godziny.

giphy.com