Za mało białka w diecie może powodować kłopoty. Białko daje nam energię, pomaga regenerować nasz organizm. Białko składa się z aminokwasów o długich łańcuchach, które są podstawowym budulcem mięśni. Niektóre aminokwasy produkuje nasz organizm, a niektóre niezbędne aminokwasy muszą być dostarczane z pożywienia. Skąd wiadomo, że mamy niedobór białka? Poniżej przedstawiamy kilka objawów, które mogą być związane z niedostateczną ilością białka.
Zobacz również: Odżywka białkowa i 5 pomysłów na przekąski z nią w roli głownej
Spis treści
1.Uczucie głodu
Ciągłe uczucie głodu i chęć podjadania między posiłkami może być konsekwencją wysokiej zawartości węglowodanów / cukru i nisko białkowej diety. Białko wyrównuje też poziom cukru we krwi.
2. Ból mięśni i stawów
Osłabienie mięśni, ból lub uczucie wiotkości, tam gdzie powinna być mocna tkanka mięśniowa może być oznaką uszkodzenia mięśni lub płynu stawowego. Organizm „zjada je” zamiast uzupełniać kalorie z białka.
3. Powolna regeneracja po wypadkach
Aby uzdrowić i odbudować nowe komórki, tkanki i skórę oraz podnieść odporność potrzebujemy sporej ilości białka. Jego niedobór rozciągnie regenerację w czasie.
4. Problemy ze skórą, włosami i paznokciami
Cienkie, wypadające włosy, łuszcząca skóra głowy i paznokci. Bruzdy w grzbietach paznokci są jednym z pierwszych objawów organizmu, który może nie mieć wystarczająco dużo białka.
5. Zatrzymanie wody
Obrzęki lub zatrzymywanie płynu w tkankach może być efektem niedoboru białka. Odgrywa ono rolę w utrzymaniu płynu we właściwym poziomie, pozwala uniknąć obrzęków szczególnie w stopach i kostkach.
6. Regularne łapanie infekcji
Częste choroby oznaczają, że masz słaby układ odpornościowy. Pamiętaj, że komórki odpornościowe są wykonane z białek.
7. Zaćmienie mózgu
„Mglisty mózg”, krótkie okresy energii psychicznej, a następnie spadki mogą być związane z wahaniem poziomu cukru we krwi i brak białka.
Ile zatem powinniśmy jeść białka?
Jest to dość trudne, by mieć niedobór białka, jeśli Twoja dieta jest zbilansowana. Jeśli nie masz wystarczająco dużo białka, to prawdopodobnie znaczy, że nie jesz wystarczająco dużo kalorii, jesteś na niezdrowej diecie, lub masz jakieś problemy trawienne. Jeśli jesz zbyt mało kalorii, Twoje ciało będzie wykorzystywać białko dla energii zamiast budować mięśnie, odporność i zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Jako minimum, przeciętny człowiek musi spożywać około 1 g białka na kilogram masy ciała. Ilość białka zależy od wielu czynników, takich jak poziom aktywności, wiek, masa mięśniowa, a także aktualny stan zdrowia.
Kto znajduje się w kręgu podwyższonego ryzyka niedoboru białka?
- Starsi – z wiekiem nasze trawienie i zdolność do wykorzystywania białka jest mniej wydajna
- Sportowcy – sportowcy spalają więcej kalorii i używają więcej białka do budowy mięśni
- Osoby powracające do zdrowia po ostrej chorobie lub urazach – Aby się leczyć trzeba co najmniej półtora raza większą od normalnej porcję białka
- Ludzie, którzy są zestresowani – hormony stresu zwiększają rozpad mięśni i tkanek w czasie zarówno stresu fizycznego i emocjonalnego
- Ludzie na diecie odchudzającej – wykazano w badaniach, że białko jest niezbędne do utraty wagi, do wyrównania cukru we krwi i zapobiegania rozpadowi mięśni
- Osoby z problemami trawiennymi lub niskie kwasu żołądkowego
Zobacz również: Proteiny – pyszny sposób na smaczne i zdrowe przekąski
(źródło: mindbodygreen.com, livestrong.com)