Funnel cake jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, a jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez lejek (co po angielsku znaczy funnel), na gorący głęboki tłuszcz. W smaku przypomina odrobinę chrusty i naleśniki. Najciekawsze, prócz smaku, jest to, że dzięki zastosowaniu lejka możemy uzyskać oryginalne kształty. Spróbujecie przygotować ten przysmak?

pinterest.com
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej lekko gazowanej)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- opcjonalnie kilka kropel wódki (aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz)
- opcjonalnie cukier puder do ozdoby
- tłuszcz do smażenia

pinterest.com
- W dużej misce zmiksuj jajka z solą.
- W drugim naczyniu zmieszaj suche składniki.
- Dodaj porcjami suche składniki do jajek – na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
- W szerokim i niezbyt wysokim garnku rozgrzej tłuszcz – najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa ciasto wchłonie za dużo tłuszczu).
- Porcję ciasta wlej do lejka kuchennego, aby ciasto się nie wylewało zakryj palcem dolny otwór.
- Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz – wylewaj ciasto tak, aby nie było za dużo przerw.
- Ciasto smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Jeśli lubisz, posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.

pinterest.com
Smacznego!
(źródło: papernstitchblog.com, popsugar.com)