Nie znam nikogo kto nie kochałby Raffaello. Te śliczne, smaczne i słodkie kulki sprawiają, że na sam widok cieknie ślinka. Może warto spróbować zrobić je w domu, bez sztucznych dodatków i nadmiaru cukru? Nie musisz za każdym razem odmawiać sobie pyszności. Czasami wystarczy trochę pomyśleć, wybrać składniki w sklepie ze zdrową żywnością i zrobić coś wyjątkowego. To wegańskie, domowe Raffaello ma ten sam smak i bardzo przypomina oryginalną wersję. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste!
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40-50 minut
Składniki:
- 100 g płatków jaglanych
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu)
- laska wanilii
- 50 g mielonych migdałów
- 20 całych migdałów
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki.
- Płatki jaglane sparzyć wrzątkiem
- Zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać ksylitol lub miód, rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii.
- Gotować pod przykryciem do miękkości.
- Zestawić z ognia, wyjąć wanilię, wyskrobać ze środka ziarenka, dodać mielone migdały, dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, kleista papka.
- Z powstałej masy formować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Do środka wkładać po jednym migdale
- Obtoczyć kulki w wiórkach kokosowych
- Włożyć do lodówki na 2-3 godziny
Zobacz również: Przepis na pyszną domową fit nutellę
(źródło: recipeshubs.com, greatist.com )