Przeważnie im jedzenie lepiej się prezentuje, tym chętniej po nie sięgamy. Jednak okazuje się, że wygląd to nie wszystko i często nas myli. Tak, jest w przypadku poniższych przerażających warzyw i owoców, które odstraszają swoim kształtem, lecz w smaku są niezastąpione.
Spis treści
1. Słonecznik bulwiasty
Wyglądają dosyć dziwnie, lecz są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a także makro- i mikroelementów, między innymi wapnia, żelaza, potasu.
2. Suszone śliwki
Na pierwszy rzut oka, nie wyglądają zbyt apetycznie, lecz pod pewnymi względami, są cenniejsze od ich świeżych odpowiedników. Bowiem wspomagają trawienie, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i są naturalnie słodkie, co czyni je dobrą przekąską lub dodatkiem do wypieków.
3. Zwinięte liście młodej paproci
Zbierane i wykorzystywane są w celach kulinarnych, jako warzywo. Mimo, że wyglądem przypominają małe zielone ślimaki, to smak mają podobny do szparag i ponadto bogate są w witaminy A, C, niacynę oraz potas.
4. Chlebowiec
Pochodzi z lasów deszczowych i górzystych regionów tropikalnych Indii oraz Malezji. Jest wyśmienitym źródłem witaminy A i C, jak i błonnika żelaza, a także cynku. Miękki miąższ można jeść na surowo, stosować jako dodatek do sałatek lub zrobić z niego sok. Zastosowań chlebowca jest wiele.
5. Akebia pięciolistkowa
Owoce akebii mogą mieć do kilkunastu centymetrów długości. W Chinach są niezwykle popularne i powszechnie wykorzystuje się je jako znakomity farsz do mięs.
6. Pitaja
Ze względu na swój wygląd zwana jest również smoczym owocem. Co najważniejsze,obfituje w liczne przeciwutleniacze oraz witaminę C, która opóźnia skutki starzenia się skóry. Polecana także dla osób zmagających się z otyłością, gdyż zawiera błonnik, który zmniejsza łaknienie.
7. Bataty
Jest to nic innego, jak fioletowy słodki ziemniak. To ciekawe i wartościowe warzywo, ponieważ uchodzi za skarbnicę związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, siarka, chlor, żelazo, jod oraz magnez. Mimo, że zwane są słodkimi odmianami, to dietetycy uspokajają, że bataty posiadają niski indeks glikemiczny. Możemy cieszyć się ich delikatnym smakiem bez obaw.
Zobacz również: 12 warzyw i owoców, o których istnieniu prawdopodobnie nie miałeś pojęcia
(źródło: bustle.com, matadornetwork.com)