McDonald’s rozpoczął wycofywanie McWrapa z menu. Produkt został wprowadzony do sieci restauracji fast food w 2013 roku, był skierowany do pokolenia milenium jako zdrowa i świeża alternatywa dla burgerów. Powód: zbyt zdrowy oraz zbyt długie przygotowywanie.
McWrap wycofany z McDonald’s
Przygotowanie McWrapa trwało 60 sekund- 20 sekund, żeby podgrzać samą tortille- w porównaniu z 10 sekundami, żeby złożyć burgera. Dla restauracji fast food, dla której najważniejszym atutem sprzedażowym jest szybkość i wygoda, złożoność i długość robienia McWrapa denerwowała franczyzobiorców oraz odstraszała klientów.
Zobacz również: McDonald’s Next to nowy koncept restauracji fast food

pinterest.com
„Wiele ludzi nie jest zainteresowana zdrową alternatywą w tego typu restauracjach. Należy dawać im tego czego oczekują. Najwyraźniej, w McDonald’s klientów nie obchodzi liczenie kalorii.”, skomentował działania sieci fast food analityk z firmy finansowej Edward Jones. Podobno McDonald’s nazywał McWrapa swoją cichą bronią, żeby 'zniszczyć’ Subwaya ze względu na jego potencjał konkurowania z siecią barów kanapkowych i przekonania do siebie młodych osób, które szukają zdrowszych możliwości.
Zobacz również: 23 interesujące potrawy z menu McDonald’s, których nie kupicie w Polsce

twitter.com
Wycofywanie McWrapa trwa, jednak pozycja wciąż znajduje się w menu McDonald’s w wielu krajach, ale już niedługo ma zniknąć ze wszystkich.
(źródło: fortune.com, eater.com)