Mole spożywcze w kuchni mogą pojawić się niezależnie od pory roku. Głównie żerują w produktach spożywczych, ale larwy mogą pojawić się także na półkach sklepowych. Właśnie dlatego przynosimy je z zewnątrz do domu, a później… no właśnie. Co zrobić, kiedy zobaczysz mole spożywcze? Sprawdźmy.
Spis treści
Skąd się biorą mole spożywcze?
Swoim wyglądem nieco przypominają niewielkie ćmy, a ich larwy pojawiają się często w produktach sypkich. Z nich po klku dniach wyrastają dorosłe mole spożywcze, które potrafią uprzykrzyć życie. Skrywają się w mąkach, kaszach i cukrach. Jak stwierdziła z własnego doświadczenia Agnieszka, autorka bloga lifestyle’owego i nasza twórczyni lifemanagerka.pl, owady szczególnie lubią produkty pełnoziarniste. Właśnie dlatego trafiają do szafki ze zdrową żywnością, a kiedy po nią sięgamy, okazuje się, że nie byliśmy pierwsi.
Niestety, często nie mamy wpływu na to, że mole spożywcze są w naszej kuchni. Jaja możemy przynieść ze sklepu, zarówno tego osiedlowego, jak i hipermarketu.
Krok pierwszy: porządek
Niezależnie od tego, ile jeszcze pozostało produktów sypkich w opakowaniu, trzeba się ich od razu pozbyć. U Agnieszki larwy często znajdowały się na samym dnie pudełka, dlatego nie warto ryzykować. Pozbycie się produktów spożywczych może być dotkliwe, jednak nigdy nie ma pewności, czy w mące obok nie pozostały mało widoczne jaja moli. Wszystkie produkty sypkie umieść w szczelnym worku i jak najszybciej wynieś z domu, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się larw.
Krok drugi: czyszczenie
Po porządkach przyszedł czas na sprzątanie szafek, najlepiej z pomocą wody z mydłem lub płynem do mycia naczyń. Mole spożywcze nie lubią cytrusów, dlatego to świetna opcja na stworzenie własnego płynu do sprzątania z octem i cytryną. Pojemniki umyj pod bieżącą wodą, a te szklane najlepiej z pomocą zmywarki. Mole nie lubią wysokiej temperatury, o czym przypomina Kinga Petrus, autorka bloga o sprzątaniu i porządkach perfekcyjnawdomu.pl.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Produkty sypkie warto przesypywać do pojemników, najlepiej szklanych i szczelnie zamykanych. Podczas tej czynności łatwiej wyłapać larwy moli. Jeśli w domu masz kilka rodzajów kaszy czy maki, możesz zastosować trik od Agnieszki. Otwarte foliowe opakowania włóż do plastikowego pojemnika, np. po lodach i szczelnie zamknij. Ważne, aby miały one dość grubą warstwę, przez którą nieprzyjemne osobniki się nie przebiją.
Dbaj o cytrusowy zapach w kuchni, za którym te owady nie przepadają. Sprawdzaj co jakiś czas opakowania z produktami sypkimi. W ten sposób możesz zapobiec problemom z molami spożywczymi!