Holenderska blogerka Colette Grobla znalazła świetny sposób jak urozmaicić swój posiłek o zdrowe i, trzeba przyznać, bardzo fotogeniczne awokado. Jej konto na Instagramie, Fooddeco, jest pełne zdjęć pysznych kreacji, takich jak pizza, czy tosty oczywiście udekorowane zielonym owocem.
Awokado, choć dość kaloryczne, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Zaleca się spożywanie tego owocu, ponieważ przeciwdziała także nowotworom. Warto więc uwzględnić go w swojej diecie. Jeśli jednak znudziło się Wam awokado pokrojone w kostkę lub stosowane jako pasta, holenderska blogerka pracująca nad książką poświęconą przepisom z dodatkiem tego owocu znalazła ciekawy nowy sposób na krojenie zielonego przysmaku.
Wystarczy obieraczka, taka jak do ziemniaków, czy jabłek, aby przy odrobinie zdolności manualnych wyczarować cieniutkie długie plasterki, które ozdobią niejedną potrawę. Mogą także służyć za zdrowy substytut dla makaronu.
„Myślę, że popularność awokado będzie nadal wzrastać” – sugeruje blogerka. Nic dziwnego. Trzeba przyznać, że owoc ten jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle fotogeniczny; jego kolor z pewnością stanowi walor gdy chcemy ożywić domowe posiłki.
Pamiętajcie jednak, by miąższ nie ściemniał, owoc należy skropić sokiem z cytryny. Smacznego!
(źródło: cosmopolitan.com, dailymail.co.uk)