Jeśli chcesz uzupełnić białko w organizmie a przejadł Ci się kurczak, oto produkty spożywcze, które posiadają go znacznie więcej. Jego spożywanie jest niezwykle ważne, ponieważ jak wiadomo proteiny są jednym z ważniejszych składników w naszym organizmie, które pełnią rolę budulcową. Przedstawiamy 7 najlepszych alternatyw drobiowego mięsa.
Spis treści
1. Krewetki
Krewetki są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g. Jednocześnie mają niski procent tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne. Są idealne, aby włączyć je do naszej diety.
2. Ryba barramundi
Ryby te mają białe i kruche mięso. Oprócz tego, że ceniona jest za walory smakowe, najważniejsze jest to, że posiada ogromne pokłady kwasów omega-3 i białka. Podobnie, jak u krewetek, zawartość białka na 100 gram wynosi 18,1 gram.
3. Zielone smoothie
Świetnym zamiennikiem kurczaka może być zielone smoothie! Jedna taka porcja zielonego napoju, to 31 gram białka, solidna dawka kwasów omega-3 i spore ilości dobrych węglowodanów. W takim koktajlu musisz zawrzeć pistacje, łyżkę łuskanych nasion konopi, jednego banan i szpinak a wszystko to polać mlekiem sojowym.
4. Twaróg
Twaróg jest najlepiej wchłanialnym białkiem ze wszystkich produktów mlecznych. Z tego powodu cieszy się sporą popularnością wśród kulturystów. Na 100 gram twarogu półtłustego, przypada aż 18,7 gram białka. Oprócz tego, bogaty jest w potas, który buduje kości i zęby, ale także pełni funkcje przy prawidłowym działaniu metabolizmu.
5. Brazylijskie orzechy
Ten rodzaj orzechów to bomby witaminowe, jakie możemy sobie zafundować. Regulują ciśnienie krwi, wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwnowotworowo. Mało tego, zaraz po orzechach włoskich, są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Ich zawartość białka, która jest jedną z wyższych wśród orzechów to 14,1.
6. Tuńczyk w puszcze
Kolejny produkt, który jest niezastąpiony w diecie sportowca. Bogaty jest w witaminy A i D. Na dodatek zawiera bardzo mało tłuszczu w porównaniu z innymi rybami. Należy po niego często sięgać, gdyż jest źródłem pełnowartościowego białka.
7. Jajka
Stanowią podstawowe źródło białka, po które często powinniśmy sięgać. To dlatego, że posiadają również lecytynę i kwasy tłuszczowe omega-3.
Zobacz również: 7 zaskakujących znaków, które świadczą o tym, że jesz za mało białka
(źródło: womenshealth.com, choosemyplate.gov)