Naukowcy z Korei Północnej twierdzą, że stworzyli alkohol, o którym wielu marzy. Rewolucyjny trunek podobno nie powoduje kaca.
Trunek podobno jest wytwarzany z ekstraktu z żeń-szenia, który wcześniej został nazwany w Korei „eliksirem życia”. Tamtejsze władze nieprawdziwie twierdziły wcześniej, że ekstrakt ten jest lekiem na SARS i Aids.
Alkohol ten zwany Koryo, produkowany jest w fabryce żywności Taedonggang, gdzie naukowcy od lat starali się zastąpić alkohol cukrowy palonym ryżem. Po latach testowania różnych formuł naukowcy w końcu ogłosili sukces, pozbywając się nieznośnie gorzkiego smaku i przypadkowo czyniąc trunek wolnym od powodowania kaca.
Jednakże zachodni naukowcy podważają efekt „braku kaca” twierdząc, że nie ma takiego napoju alkoholowego, który wypity w odpowiedniej ilości nie powodowałby kaca.
Andray Abrahamian, dyrektor rozwoju z Choson Exchange, które wspiera koreańskich przedsiębiorców, zakwestionował rzekome właściwości alkoholu.
„Jest wiele wysokiej jakości trunków produkowanych w Korei Północnej, ale mówiąc z doświadczenia, nigdzie na świecie nie ma czegoś takiego jak alkohol nie powodujący kaca” – powiedział.
(źródło: independent.co.uk)