Oto zdrowotne właściwości jagód goji, które sprawiły, że stały się one numerem jeden wśród owoców. Zyskują coraz większą popularność za sprawą korzyści, które posiadają. Są to małe bomby witaminowe, po które pod każdym względem powinno się sięgać. Dowiedz się, co możesz dzięki nim zyskać.
Spis treści
1. Obniżają ciśnienie krwi
Okazało się, że jagody goji mają niesamowitą właściwość regulowania poziomu cukru oraz ciśnienia krwi w organizmie. Ich jedzenie w dużym stopniu może pomóc osobom cierpiącym na cukrzycę lub zmagającym się z powikłaniami związanymi ze zbyt wysokim ciśnieniem.
2. Opóźniają procesy starzenia
Goji to owoc pobudzający hormonu wzrostu, który również odpowiada za procesy starzenia się. Wszystko dzięki sporym pokładom kwasów tłuszczowych oraz beta-karotenu.
3. Poprawiają wzrok
Prawdopodobnie jagody goji zawierają największe obecnie naturalne pokłady zeaksantyny, którą w medycynie chińskiej od lat stosowało się w celu poprawienia wzroku. Niesamowite jest to, że chronią oczy przed wolnymi rodnikami, a nawet są w stanie naprawić uszkodzenia nimi spowodowane.
4. Wspomagają odchudzanie
Pozwalają szybciej osiągnąć wymarzone efekty. Wszystko za sprawą tego, że posiadają niską kaloryczność oraz dużą ilość błonnika, który podczas redukcji odgrywa kluczową rolę. Trzeba dodać, że goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza i 3 razy więcej żelaza niż szpinak. Nie chce się wierzyć, że w tak małych owocach znajduje się tyle wartościowych składników odżywczych.
5. Wspomagają trawienie
Te owoce to samo zdrowie oraz bogactwo wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Mało tego, są kompletnym źródłem białka. Przygotowany z nich napar, jest jednym z lepszych sposobów na ułatwienie trawienia.
6. Obniżają cholesterol
Znajduje się w nich β-sitosterol, czyli substancja obniżająca poziom cholesterolu. Jagody goji są wstanie zniwelować cały „zły cholesterol” w naszym organizmie.
7. Wzmacniają odporność
8. Oczyszczają z toksyn
Oprócz tego, że dzięki tym owocom wyzbywamy się toksyn, to najbardziej zyskuje na tym, nasza wątroba. W jagodach goji znajduje się kompleks polisacharydowy, który hamuje oksydacyjne uszkodzenia wątroby, wywołane dietą wysokotłuszczową.
9. Wzmacniają stawy
10. Poprawiają nastrój
W tradycyjnej tybetańskiej medycynie jagody goji służyły głównie do walki z depresją. Nic dziwnego skoro te małe owoce, z pozoru przypominające rodzynki to prawdziwe bomby witaminowe. Według pewnych badań, osoby spożywające minimum 70 sztuk dziennie twierdziły, że stan depresyjny widocznie po nich zmalał lub zniknął całkowicie.
Zobacz również: Rodzaje kasz i ich właściwości zdrowotne 5 przykładów
Jagody goji są niezwykle cenne ale i zarazem smaczne. Tyle zdrowia w tak niewielkich owocach. Jest to z pewnością jedzenie, w które każdy powinien się zaopatrzyć.
(źródło: healthline.com, huffingtonpost.ca)