Bo pić trzeba umieć. Whisky jest coraz bardziej popularna w Polsce. Rośnie również liczba koneserów tego trunku. Jeśli chcesz wiedzieć podstawowe informacje na jej temat zapoznaj się z poniższymi 12 faktami.
Zobacz również: Prosto z Korei Północnej – alkohol, który nie powoduje kaca?

giphy.com
Spis treści
1. Z czego jest zrobiona?
Powstaje z destylacji zacieru zbożowego i poddawana dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Jest kojarzonya najczęściej z krajami anglosaskimi, produkowana między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

pinterest.com
2. Podział
Podstawowy podział zaczyna się oczywiście od whisky słodowej (single malt), produkowanej w jednej destylarni ze słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Następna w kolejce jest słodowa mieszana (vatted lub pure malt), czyli mieszanka single malt z różnych destylarni. Natomiast zbożowa (grain) to dość rzadka, przemysłowa produkcja, a whisky mieszana (blended) to najpopularniejsza odmiana świata, powstała z połączenia od kilku do kilkudziesięciu typów single malt i grain. Na koniec trzeba dorzucić Tennessee Whisky i Burbon produkowane z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego.

flipboard.com
3. Whisky czy whiskey?
Obydwie formy są poprawne jest to jedynie odróżnienie szkockiej od irlandzkiej.

pinterest.com
4. Powąchaj zanim skosztujesz
Dopóki nie powąchasz, dopóty nie masz smaku. Bez niego czujemy tylko podstawowe 5-6 smaków. Dlatego węch jest tak ważny przy każdej degustacji. Postaraj się wyłapać poszczególne nuty jak wanilia, orzechy, wiśnie, a nie skupiać się na ogólnej nucie.

pinterest.com
5. Skąd jej kolor?
Karmel. Dokładnie karmel przemysłowy. Nie jest on słodki. Używa się go tylko i wyłącznie do nadania barwy. Na 5000 litrów whisky wlewa się 30 ml karmelu. W żaden sposób jednak nie wpływa on na smak trunku.

flickr.com
6. Czym różni się burbon od whisky?
Rożni się jedynie bazą. Burbon jest rodzajem amerykańskiej whisky produkowanej głównie w stanie Kentucky i Tennessee oraz New Orleans, Ohio i w Pensylwanii. Do jego produkcji używa się mieszaniny żyta, pszenicy jęczmienia i kukurydzy, która musi stanowić co najmniej 51 % zbóż. Na dodatek leżakować musi co najmniej 2 lata.

pinterest.com
7. Prawdziwa whisky? Szkocka!
Whisky szkocka to trunek,wyprodukowany ściśle według warunków zawartych w ustawie z 1909 roku zwanej The Scotch Whisky Act. Według niej szkocka musi być wyprodukowana ze szkockiej wody i słodu jęczmiennego. Całość przetwarza się w destylarni na zacier i poddaje fermentacji tylko przez dodanie drożdży. Następnie produkt dojrzewa w używanych beczkach dębowych o pojemności nie większej niż 700 litrów przez co najmniej trzy lata.

flipboard.com
8. Czysta lub z wodą
Najlepiej próbować czystą, lub z niewielką ilością czystej wody w temperaturze pokojowej.

flipboard.com
9. Jak podawać
W zależności od gatunku whisky znawcy zalecają odmienne techniki. Single malt najlepiej pić w połączeniu z czystą wodą źródlaną, bez gazu (w proporcjach 1/3 do 2/3 alkoholu), ale są tacy, którzy dolewanie wody uważają za zbrodnię.

flipboard.com
10. Jak zacząć pić?
Najlepiej powoli. Gdy już się w niej zakochasz, sam zdecydujesz, czy ją rozcieńczać, czy nie.

flickr.com
11. Jack Daniels to burbon czy whisky?
Jest to do zapamiętania raz na zawsze, że słynny Jack Daniels to amerykańska Tennessee whiskey!

pinterest.com
12. Z czym ją łączyć?
Do niej możemy dodać cole co jest popularnym połączeniem, sprite lub po prostu same kostki lodu.

flipboard.com
Zobacz również: 5 negatywnych skutków picia alkoholu podczas diety
(źródło: dmarge.com, buisnessinsider.com)