Jeśli wahasz się czy przejść na dietę wegetariańską, ponieważ obawiasz się, że nie będziesz mieć czasu na przygotowywanie bezmięsnych potraw, mamy dla Ciebie miłą niespodziankę. Oto kilka przepisów na dania, które przyrządzisz zaledwie w kwadrans! Są idealne zarówno na szybką przekąskę w domu, jak i smaczny lunch w pracy.
Spis treści
MAKARON ZE SZPINAKIEM
Jesteśmy pewni, że to danie zadowoli nie tylko Twój wygłodniały żołądek, ale i sprawi przyjemność nawet najbardziej wybrednym kubkom smakowym. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że przyrządzenie go zajmuje bardzo mało czasu i jest dziecinnie proste. Same plusy!
Przygotuj: 250 g makaronu (muszelki albo kokardki), opakowanie mrożonego szpinaku, 100 g sera feta, 8 suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, natkę pietruszki, sól, pieprz
Zagotuj wodę i wrzuć do niego makaron. W czasie kiedy będzie się gotował, zajmij się sosem szpinakowym. Podsmaż czosnek na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj do niego pokrojone pomidory i oczyszczony szpinak. Kiedy szpinak zmięknie, dorzuć do niego ugotowany makaron. Na koniec dopraw przyprawami według uznania i posyp pokruszonym serem feta. Gotowe!

zmiksowani.pl
KOTLETY Z SELERA
Ich przygotowanie zajmie Ci krótką chwilę, ale smak zostanie w Twojej pamięci na długo! Seler z patelni stanowi świetną przekąskę – z powodzeniem zastępuje kotleta i świetnie „udaje” burgera lub rybę. Wszystko zależy od przypraw, które będą mu towarzyszyły. Chłonie smaki lepiej niż tofu, lepiej się rumieni i wytapia sobie chrupiące boczki.
Lista produktów: bulwa selera (po obraniu 300 g), sól morska gruboziarnista, pieprz czarny grubo mielony, sok z cytryny (na oko 2-3 łyżki), olej
Obranego selera kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Wykładamy na desce, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i ponownie nacieramy. Rozgrzewamy odrobinkę oleju na dużej patelni i smażymy z obydwu stron aż krążki nabiorą rumieńców. Można go także obtoczyć w bułce tartej! Proste, prawda?
SAŁATKA Z BOBU I TRUSKAWEK
Wybiegamy trochę do przodu, jeśli chodzi o porę roku, ale tylko teoretycznie. Tę pyszną sałatkę można przygotować także z klasycznych mrożonek! Według nas, to idealny pomysł na przekąskę do pracy. Jest lekka, zdrowa i bardzo dobra. A jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu!
Twoje zakupy: 500 g bobu, 250 g truskawek, 100 g rukoli, ½ czerwonej cebuli, ½ kalarepy, 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i czarny pieprz
Bób należy gotować przez 10 -15 minut, aż nabierze miękkości. W międzyczasie truskawki pokroić w ćwiartki, kalarepkę obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulkę pokroić w cieniutkie półksiężyce, a rukolę porwać na mniejsze kawałki. Ugotowany bób trzeba obrać ze skórek, dodać do pokrojonych warzyw i delikatnie wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem. To wszystko!
TOFU W SOSIE CURRY
Trochę klasyki. Kto przeszedł na jasną stronę wegetarianizmu, na pewno zna to danie. A jeśli nie, to właśnie ma szansę je poznać. Niebo w gębie gwarantowane!
Produkty: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 opakowanie tofu naturalnego (180-200 g), 1 puszka mleka kokosowego 400 ml, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru, szczypta chili, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kminku, sól, czarny pieprz, odrobina oleju/oliwy
Na dużej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy już się zarumieni, dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grubo pokrojone tofu i smażymy przez kilka minut z każdej strony. Gdy tofu się przyrumieni, dodajemy cienko pokrojoną czerwoną paprykę oraz marchewkę startą na tace o grubych oczkach lub pokrojoną w plasterki. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, delikatnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Gotowe!
KULECZKI TOFU
To odpowiedź dla tych, którzy uważają, że tofu jest bez smaku. Nasze kulki można się zajadać solo, bądź podawać je jako dodatek do obiadu – w postaci małych pulpecików, np. z makaronem. Sprawdzają się w każdej formie i są naprawdę pyszne!
Zakupy: 180 g tofu naturalnego, 2-3 plastry suszonych pomidorów z zalewy, 2 łyżki mąki kukurydzianej, sos sojowy, curry, garam masala, nasiona czarnuszki, olej
Tofu ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Pomidory suszone siekamy drobno i dodajemy do startego tofu. Dodajemy mąkę kukurydzianą, curry, garam masalę, czarnuszkę, łyżkę oleju oraz chlust sosu sojowego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy niewielkie kuleczki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, przetaczając kuleczki na patelni z każdej strony. Smacznego!
A Wy macie jakieś ulubione szybkie wege przepisy? Podzielcie się!