Piwo to najstarszy napój alkoholowy na świecie. Niektórzy badacze wręcz twierdzą, iż to właśnie ono było powodem, dla którego człowiek zaczął uprawiać pszenicę! Na pewno wielu z Was lubi wyskoczyć na piwo ze znajomymi, ale czy wiecie, co właściwie pijecie?
Polska to trzeci największy producent piwa w Europie, a statystyczny Polak wypija około 98 litrów piwa rocznie. Jeszcze parę lat temu nabycie portera (a ściślej mówiąc portera bałtyckiego), zwanego też enigmatycznie piwem ciemnym, stanowiło szczyt piwnej różnorodności, półki sklepowe zalewało bowiem piwo „jasne pełne”, czyli koncernowy lager. Dziś na szczęście ta sytuacja się zmienia, w dużej mierze za sprawą małych browarów rzemieślniczych, odkrywających przed piwoszami coraz to nowe piwne style.
Spis treści
Lager lagerowi nierówny
W poprzedniej części tekstu napisaliśmy „koncernowy lager”. Taki sposób określa się najbardziej popularne piwo dolnej fermentacji, o jasnej barwie i łagodnym smaku. Pojęcie „lager” może oznaczać pospolity rodzaj piwa bądź wszystkie piwa dolnej fermentacji. Lagerami w szerszym znaczeniu są więc też pilznery, niemieckie dunkele, koźlaki, piwa marcowe oraz nasza polska chluba – wspomniany już porter bałtycki. Różnią się one od siebie barwą, smakiem, zawartością alkoholu… Każdy, kto próbował pilsnera i portera, wie, że różnica jest diametralna.
Dolna i górna fermentacja
Wiecie już, że piwa dolnej fermentacji to lagery. Skoro jest dolna fermentacja, musi być też górna fermentacja. Tak rzeczywiście jest, a piwa uwarzone w taki sposób noszą miano „ale”. Analogicznie jak w przypadku lagerów, ale to zarówno określenie rodzaju piwa, jak i wszystkich piw górnej fermentacji. Ale o co chodzi z tą fermentacją? Najprościej można powiedzieć, że fermentacja dolna odbywa się w niższych temperaturach, niż fermentacja górna. Piwa górnej fermentacji charakteryzują się bardziej złożonym smakiem i bogatszym bukietem, a ich przedstawiciele to np. piwa pszeniczne, piwa trapistów, stouty i wszystkie odmiany ale.
Zupa chmielowa? Ależ skąd!
Zapewne spotkaliście się z określeniem, że piwo to „zupa chmielowa”. Jest to oczywiście nieprawda, gdyż chmiel stanowi jedynie swoistą przyprawę, jednak uwarzenie piwa bez jego udziału jest jak najbardziej możliwe. Istnieje wiele odmian chmielu. To on w dużej mierze odpowiada za smak oraz aromat piwa. No dobrze, ale z czego właściwie powstaje piwo? Podstawowy składnik, bez którego nie ma co nawet myśleć o produkcji piwa, to… woda. Kolejny bardzo ważny produkt konieczny do powstania tego trunku to słód, czyli skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż. Fermentacja odbywa się zaś za sprawą drożdży.
Piwo jest… zdrowe?
Niektórzy lekarze, ze względu na moczopędne właściwości piwa, zalecają jego spożywanie w ograniczonych ilościach w przypadku schorzeń układu moczowego. Piwo może wpływać korzystnie na serce, a także, dzięki wysokiej zawartości krzemu, na kości. Co więcej, napój ten dostarcza witamin z grupy B, odgrywających dużą rolę w prawidłowym przebiegu funkcji życiowych. Pamiętajcie jednak, że aby skorzystać z dobroczynnych właściwości piwa, należy pić je z umiarem.
Piwne rekordy
Chociaż zawartość alkoholowa większości piw nie przekracza 10%, to w przypadku rekordzisty w tej dziedzinie wynosi ona aż 67,5%. Najmocniejsze piwo świata pochodzi ze Szkocji i nosi nazwę „Snake Venom”. Najstarsza piwiarnia z własnym browarem znajduje się w czeskiej Pradze. Lokal „U Fleku” nieprzerwanie od XV w. dostarcza swoim gościom wybornych piw. Najstarszy browar natomiast mieści się natomiast w niemieckim miasteczku Freising i działa nieprzerwanie od 1040 roku.
Piwny świat jest fascynujący i pełen niesamowitych smaków oraz aromatów. A jakie piwa lubicie najbardziej? Napiszcie nam o tym w komentarzach! A jeśli, zupełnie przypadkiem, czytając ten tekst sączycie ów trunek, wypada nam tylko dodać: na zdrowie!