Dzień dobry w poniedziałek! Po chwilowej przerwie wracamy z naszym cyklem, który w sumie nie ma nazwy, ale na pewno istnieje – bo to przecież nie przypadek, że w każdy poniedziałek wszystkie nasze poranne tropy prowadzą do wpisów, w których autorzy poruszają ważne ekologicznie kwestie. O czym dzisiaj?
Dzisiaj wytropiliśmy dla Was super świeże posty dotyczące żywności.
Pierwszy post napisał Szymon Bujalski, czyli dziennikarz_dla_klimatu. Dotyczy on problemu dotyczącego krótkiego terminu ważności produktów spożywczych oraz tego, jak kontrolować takie terminy i jak w odpowiednim momencie obniżać ceny takich produktów, zwiększając tym samym szansę na to, że ktoś je kupi, zanim przestaną być dobre. Temat ogarnął izraelski startup, który stworzył specjalne rozwiązanie opierające się na sztucznej inteligencji. Pierwsze jego testy, mają odbyć się… w Polsce! Przeczytajcie o tym więcej i zostawcie Szymonowi wielkie serducho za tropienie takich newsów!
Drugi wpis jakoś naturalnie skojarzył nam się z pierwszym. Pewnie dlatego, że porusza temat związany z marnowaniem żywności – zjawiskiem, z którym na dobrą sprawę, nie potrafimy sobie poradzić. Na pewien pomysł wpadły… Chiny! Które wprowadziły właśnie ustawę o przeciwko marnowaniu żywności. Przewiduje ona system całkiem sporych kar finansowych za działania, które mają na celu propagowanie spożywania / kupowania zbyt dużej ilości jedzenia (łącznie z karami dla gości restauracji, którzy nie dokończą swoich porcji – serio!). Oto więcej szczegółow!