Mamy tłusty czwartek. Aby tradycji stało się zadość, trzeba uraczyć się pączkiem. No, ale właśnie – jakim? Pytanie, jak wybrać dobre pączki, warte swojej ceny powraca co roku niczym bumerang. Odpowiedzi warto…
wypieki
-
-
Ten przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy kochają cynamon i doceniają prostotę. Monkey bread szybko się robi, a jeszcze szybciej znika, bo jest przepyszne! Wspaniałe jako widowiskowy deser na przyjęcie lub…
-
Wilgotne, słodkie, owocowe – idealne! Takie właśnie są drożdżówki z serem i jagodami, które chcę Wam dzisiaj pokazać. Można je zrobić z wykorzystaniem zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. W obydwu wersjach…
-
Rekordowo drogie czereśnie odstraszają od wycieczki na bazar. Niepotrzebnie, bo wciąż mamy mnóstwo pysznych alternatyw dla tych owoców. Oto kilka przepisów na ciasta z nimi od naszych internetowych twórców. Czereśnie – synonim…
-
Oto niesamowity przepis na pyszne ciasto z pomarańczami „do góry nogami”. Nazywa się tak, ponieważ pomarańcze układa się na dnie formy, a później zalewa ciastem i zapieka. Potem formę się odwraca i…
-
Michałki – cukierki, których nikomu nie trzeba przedstawiać. Małe, zgrabne czekoladki w kolorowych papierkach powstały już w 1965 roku. Dziś produkuje je wiele firm, a każda z nich ma swoją unikalną recepturę. …
-
Szukacie przepisu na coś słodkiego do kawy lub herbaty? W takim razie spodoba Wam się prosty przepis na ciasteczka, który zobaczyliśmy dziś na Instagramie czarna.wisienka. Jeśli znacie ten profil, mogliście już pewnie…
-
Stanowi podstawę chleba, ciast, życia! Mąka pojawia się stale w naszym jadłospisie – w tych najprostszych potrawach, jak i w tych bardziej skomplikowanych. Co tak naprawdę wiemy o jej właściwościach i cechach?…
-
Miesiąc grudzień oficjalnie rozpoczęty. To oznacza, że święta są tuż tuż. Zanim jednak rzucicie się w wir świątecznych przygotowań, usiądźcie i chwilę odsapnijcie. W końcu szykowanie świątecznych przysmaków to zawsze sporo planowania…
-
Milopita to grecka szarlotka, proste i bardzo wilgotne ciasto z dużą ilością jabłek. To w zasadzie chlebek jabłkowy z cynamonem i dodatkiem goździków, ale jest tak pyszny, aromatyczny, że trudno mu się…
-
Kiedyś na marnowanie chleba nie mogliśmy sobie pozwolić. Dziś niezjedzone i zapomniane kawałki z nadpleśniałym brzegiem wyrzucamy do odpadków bez sentymentu… Gdzie podział się szacunek do każdego kawałka pieczywa? Ulotnił się z…