1.Stuletnie jajko, Chiny
Nazwa jest dość myląca. Pomimo potocznie funkcjonującego określenia jajka te nie są przechowywane przez sto lat, lecz przez zaledwie kilka miesięcy. Jest to jednak wystarczająco długo, aby żółto-pomarańczowe żółtko i przezroczyste białko przeobraziło się w ciemnozielono- brązowo białą bryłę…
2. Ryba fugu, Japonia
Ryba fugu, inaczej rozdymka tygrysia jest znana ze zdolności do zabijania, mimo że sama leży już martwa na talerzu. W Japonii jest około 3800 restauracji serwujących tą niebezpieczną potrawę. Istnieje pewna grupa ludzi, która preferuje spożywanie ryby z niewielką ilością zabójczej toksyny, która powoduje mrowienie w ustach, co według ich opinii stanowi atrakcję posiłku. Ze względu na jej niezwykle silną toksyczność jest to dość niebezpieczne posunięcie. Granica jest cienka i trudna do zmierzenia, a konsekwencje jej przekroczenia są tragiczne w skutkach. Zaczyna się od zawrotów głowy, nudności, bełkotliwej mowy aż do całkowitego paraliżu mięśni. Niewydolność mięśni oddechowych powoduje niedotlenienie, a w konsekwencji śmierć nieostrożnego konesera. Tetrodotoksyna nie przenika przez barierę krew-mózg przez co bezbronna ofiara jest w pełni świadoma całego procesu. Nie ma odtrutki, a śmierć w 50-80% następuje poprzez uduszenie.
3.Wino z węża, Południowo-wschodnia Azja
W Chinach i Wietnamie ten oryginalny trunek uważany jest za cudowny napój obdarzony zdolnościami regenerującymi organizm ludzki. Nie zawsze wąż zamykany jest na stałe w butelce. Czasem gad ten jest tylko zamaczany w winie ryżowym, albo miesza się jego płyny ustrojowe, takie jak np. krew, z alkoholem.
4. Zupa z ptasich gniazd, Chiny
Od ponad 400 lat Chińczycy wykorzystują w swojej kuchni jadalne gniazda ptaków zbudowane z wydzieliny gruczołów ślinowych ptaków zwanych salanganami. Wierzy się, że wpływają pozytywnie na zdrowie, szczególnie na kondycję skóry. Cena miseczki zupy może niekiedy dochodzić do ponad US$10,000.
5. Pijane krewetki, Chiny
Popularne danie w Chinach, które składa się z żywych krewet potraktowanych etanolem, aby ich konsumpcja była łatwiejsza.
6. Oko tuńczyka, Japonia
W japońskich sklepach spożywczych możemy je dostać za równowartość około US$1. Smakuje podobnie do kałamarnicy i powinno być ugotowane przed spożyciem.