15 faktów o jedzeniu, o których nie miałeś pojęcia! | Blaber
Jedzenie

15 faktów o jedzeniu, o których nie miałeś pojęcia!

Oscar Wilde, Sokrates, Antoni Czechow – co łączy te wielkie postacie? Wszyscy w swoich dziełach dużo uwagi poświęcali jedzeniu. A Wy, jak wiele uwagi mu poświęcacie? Przypuszczalnie za mało! Bo czy wiedzieliście, że…

#1

Zielona papryka jest tylko niedojrzałą wersją czerwonej lub żółtej papryki.

#2

Gałka muszkatołowa jest zakazana w Arabii Saudyjskiej, ze względu na możliwość wykorzystywania jej jako środka halucynogennego.

#3

Mocznik jest wykorzystywany w produkcji papierosów, aby wzmocnić ich smak. Fuj!

#4

Słodki zapach banana przyciąga komary, natomiast czosnek skutecznie je odstrasza. Teraz już wiecie o co chodziło z wampirami!

#5

Karmel został wynaleziony przez Arabów i był używany przez kobiety w haremach.

#6

Sos sojowy produkowany w Japonii, jest dokładnie taki sam, jak ten z Holandii.

#7

Islandzkie browarnie robią piwo z… wielorybów. Zawiera ono substancje z martwych finwali. Ekolodzy są tym oburzeni. My również! 

#8

Przez długi czas pomidory uznawane były za trujące

#9

W starożytności zauważono, że jeśli przetniesz jabłko pionowo, możesz dojrzeć w nim podobieństwo do żeńskiego układu rozrodczego. Natomiast, jeśli przetniesz je poziomo zauważysz… pentagram!

#10

Jeśli zatkasz nos, jabłka, cebula i ziemniaki będą miały taki sam smak.

#11

Chryzantema jest jednym z głównych symboli Japonii, a także jest tam uznawana za jadalną.

#12

Zdarza się, że woda kokosowa wykorzystywana jest przy transfuzji ludzkiej krwi. Głównie przez to, że jest niezwykle sterylna i posiada to samo pH.

#13

W Japonii produkuje się bardzo dziwne smaki lodów, jak np. smak ośmiornicy, skrzydełek kurczaka, kraba, czy… koniny.

#14

Niektóre gatunki truskawek są modyfikowane za pomocą genów… flądry.

#15

Wiele szminek zawiera rybie łuski.

Zaskoczeni? Który fakt najbardziej Wam się podobał? Podzielcie się!

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close