Przed eleganckim balem lub wyjściem do porządnej restauracji warto poznać zasady prawidłowego odkładania sztućców po jedzeniu. Sprawdź, czy wiesz wystarczająco dużo o savoir-vivre przy stole.
Spis treści
Jak odkładać sztućce w trakcie jedzenia?
Jak odkładać sztućce, jeśli masz chwilową przerwę w trakcie jedzenia posiłku i zamierzasz jeszcze wrócić do konsumowania dania, które znajduje się na Twoim talerzu? W restauracji nie należy w takiej sytuacji opierać sztućców o brzeg talerza ani tym bardziej kłaść ich na obrusie czy serwetce. Jest tylko jeden prawidłowy sposób odkładania sztućców podczas przerwy w jedzeniu. Sztućce należy ułożyć na talerzu tak, by widelec znajdował się na godzinie 8, a nóż na godzinie 16. Pamiętaj jednak, że sztućce na talerzu nie mogą się wówczas krzyżować, gdyż jest to przekaz dla obsługi, że prosisz o dokładkę.
Warto nie tylko wiedzieć, jak odkładać sztućce, ale też co zrobić z serwetką, jeśli na przykład udajemy się do toalety. Podczas jedzenia serwetka powinna leżeć na kolanach, a w momencie wstania od stołu należy ją ułożyć z lewej strony talerza.
Jak odkładać sztućce po jedzeniu?
Ułożenie sztućców po posiłku jest niezwykle istotne, gdyż w zależności od tego, co z nimi zrobisz, dajesz inny przekaz obsłudze. Możesz wyrazić zadowolenie z posiłku, chęć ponownego odwiedzenia restauracji, a nawet niezadowolenie czy chęć reklamacji. Dlatego tak istotne jest, by wiedzieć, jak odkładać sztućce. Dzięki temu bez słów wyrazisz swoją niezadowolenie lub aprobatę, a obsługa restauracji łatwo odczyta Twój przekaz.
Sztućce po skończonym posiłku:
- Ułożone na talerzu równolegle do siebie oraz skierowane ostrzem noża i zębami widelca w prawą stronę, wyrażają aprobatę. To oznaka, że danie bardzo Ci smakowało i chcesz skomplementować kucharkę/kucharza.
- Ułożone na sobie (na spodzie nóż, a na nim widelec) i ustawione na godzinie 5 to pochwała lokalu, obsługi i posiłków. W ten sposób przekażesz obsłudze, że jesteś bardzo zadowolony z wizyty i zamierzasz ją powtórzyć.
- Leżące na talerzu na godzinie 5 i ułożone równolegle obok siebie oznaczają, że skończyłeś już jeść dany posiłek.
- Skrzyżowane na talerzu oznaczają, że chcesz już otrzymać kolejne danie. Zastosuj to ułożenie, gdy nie zjadłeś dania do końca. Będzie to jasny sygnał dla obsługi, że mimo niezjedzonej potrawy, mogą już zabrać Twój talerz. Nie obawiaj się jednak — takie ułożenie sztućców nie niesie negatywnego przekazu.
- Ułożone na godzinie 7 (widelec) i 5 (nóż) i z wetkniętym ostrzem noża między zęby widelca oznacza, że danie Wam nie smakowało.
- Położone równolegle na dwóch skrajach talerza i ustawione zębami w dół komunikują, że masz zamiar złożyć reklamację na danie.
- Tworzące literę V (ułożone na godzinie 11 i 1) z wetkniętym ostrzem noża między zęby widelca są jasnym przekazem, że nie jesteś zadowolony z obsługi.
Sztućcowy savoir-vivre
Jak widzisz, odpowiednie układanie sztućców po jedzeniu jest niezwykle istotną kwestią. Ich ułożenie niesie jasny przekaz. Zatem jedząc w miejscach, gdzie dania podawane są przez kelnerkę lub kelnera, warto zastosować ułożenie sztućców, które wyrazi naszą opinię o posiłku i obsłudze. Taki jasny sygnał od stołujących się w eleganckiej restauracji gości ułatwia jej obsłudze ocenę jakości usług. Zobacz też więcej na temat savoir-vivre przy stole.