Spis treści
Kim jest Rozkoszny?
Historia Rozkosznego inspiruje, jak mało która. To opowieść o tym, jak 19-letni chłopak z pasją do gotowania wkracza na salony. Blog Rozkosznego początkowo wcale nie był popularny w Polsce. Michał prowadził go od roku, kierując się pasją i chęcią podzielenia się swoimi pomysłami z innymi. I to właśnie na tym etapie Rozkoszny dostał wiadomość od prestiżowego magazynu Savuer na galę w Charleston, na której zdobył dwa wyróżnienia za fotografię kulinarną.
Później wszystko potoczyło się bardzo szybko. Rozkoszny dostał propozycję napisania książki kulinarnej i wydania jej w Stanach Zjednoczonych. Blog zaczął nabierać rozpędu, a Michał wydał odpowiednik swojej pierwszej książki również w Polsce. Dziś, po kilku latach, wydał kolejną książkę, która jest hołdem dla polskiej kuchni. Ale tej nowoczesnej, lekkiej i cóż… rozkosznej.
O rany, jak on gotuje!
Michał Korkosz w kuchni odprawia prawdziwe czary. I nie ma w tym ani grama przesady. To człowiek, który potrafi zamienić zwykłą szarlotkę w prawdziwą ucztę dla zmysłów i sprawić, że klasyczne kruche z rabarbarem zacznie smakować jak deser w ekskluzywnej restauracji.
Kuchnia Rozkosznego jest prosta, a jednocześnie niezwykle bogata w smak i aromat. Jak sam wspomina – jeśli przepis ma stać się viralem, powinien być prosty, szybki i zaskakujący. I wiele w tym prawdy! Najpopularniejsze rolki Michała mają więcej niż 1 mln wyświetleń i zachwycają swoją prostotą i głębokim smakiem. Spójrzcie tylko na ten aromatyczny makaron z karmelizowaną cebulą. To przepis pochodzący z nowej książki Michała, ale autor podzielił się z nim również na swoim koncie na Instagramie.
Kuchnia Rozkosznego jest pełna masła, smaku umami i słodyczy. To kuchnia rozkosznie pyszna, wegetariańska, otulająca i serio – absolutnie wyjątkowa.
A jak on pięknie mówi o jedzeniu!
Michał Korkosz nie tylko pięknie gotuje, ale też pięknie mówi o jedzeniu. Jak nikt potrafi opisać rozpływającą się na podniebieniu słodycz, szczypiące w język pikantne nuty czy ekscytujące nowe połączenia smakowe. Pisze tak, że najpierw chce się czytać, a później – teraz, natychmiast – chce się jeść. Opowiada o jedzeniu z prawdziwą pasją i autentyczną miłością. A co jak co – odbiorca zawsze wyczuje autentyczność i szczerość. Kiedy już ją wyczuje, szybciutko wypróbuje przepisy Michała. I z pewnością wróci po więcej
Nawet mi w tym momencie zaczęło burczeć w brzuchu. Może jednak zrobię dziś ten makaron? I to jest właśnie magia Rozkosznego, który z roku na rok coraz bardziej zaraża Polaków miłością do jedzenia. No bo umówmy się – trzeba prawdziwie kochać słodkości, żeby stworzyć perfumy o zapachu szarlotki na palonym maśle. A Rozkoszny je stworzył. I używa ich namiętnie.