Poniższe produkty uznawane są za wykwintne ze względu na ich rzadkość, trudność w wytworzeniu oraz oczywiście z powodu ich ceny. Oto luksus na talerzu, na który mogą pozwolić sobie nieliczni.
Spis treści
10. Szynka Iberyjska
Produkt ten jest szczególny, ponieważ pochodzi od czarnych świń iberyjskich pochodzących z południa Hiszpanii i Portugalii. Ich mięso charakteryzuje się niezwykłą delikatnością, dzięki tradycyjnej hodowli. Szynkę ocenia się w zależności od tego, czym świnie były karmione. Za najbardziej luksusowy rodzaj uważa się jamon iberico de bellota, ponieważ zwierzęta ówcześnie karmione były żołędziami. Za kilogram tego rarytasu trzeba zapłacić 2,940 dolarów.
9. Czarny arbuz
Jeden z rzadziej występujących owoców na świecie, którego cena wynosi 3,5 tysiąca dolarów za sztukę. Ta odmiana z wyższej półki uprawiana jest jedynie na niewielkiej wyspie Hokkaido w Japonii. Szczęściarze mający okazje spróbowania tego unikatowego przysmaku twierdzą, że przede wszystkim czarny arbuz jest niezwykle słodki i kruchy.
8. Yubari King Melon
Zwany Królem Melonów – prawdopodobnie jest najbardziej pożądanym owocem na świecie, który sprzedawany jest za około 100 dolarów za sztukę. Uprawiany jedynie w japońskich szklarniach, posiada idealną okrągłą formę i gładką skórkę. By zostać jego posiadaczem musisz się nie lada natrudzić, ponieważ yubari nie jest tak łatwo dostać.
7. Fugu
Jednym z najbardziej popularnych dań w Japonii jest potrawa znana jako fugu lub pufferfish. Jest to ryba rozdymkowata, która posiada substancje trujące tak silne, że niewielka ich ilość prowadzi do śmierci. Cała sztuka, to przygotowanie jej w taki sposób, aby całkowicie usunąć z niej truciznę. W celu opanowania specjalnych umiejętności kucharze przechodzą specjalne szkolenia. Mimo tego w Japonii co jakiś czas odnotowuje się przypadki śmiertelne z powodu złego oporządzenia ryby. Jednak chętnych na specjał nie brakuje.
6. Ptasie Gniazdo
Ptasie Gniazdo w Chinach uważane jest za potrawę o właściwościach afrodyzjakalnych, znaną jako Bird’s Nest Soup. Zaliczana jest do jednych z najbardziej ekskluzywnych dań, po pierwsze ze względu na trudne wydobycie, gdyż trzeba wspiąć się na strome indonezyjskie jaskinie, by pozyskać ową rzecz. Po drugie nie może być to byle jakie gniazdo. Musi być to siedlisko salanganów zielonawych z rodziny jerzykowatych. Ich lęgowisko wykonane ze śliny, jest ponoć doskonałym źródłem żelaza, wapnia oraz magnezu.
5. Ser z oślego mleka
Produkt przeznaczony dla elit, uchodzi za jeden z najpyszniejszych serów świata. Do jego wyrobu używa się mleka z bałkańskich osłów, które pochodzą z zachodniej Serbii. W celu wyrobu jednego kilograma sera, producenci muszą wykorzystać najmniej 25 litrów oślego mleka. Specjał charakteryzuje się słodkim orzechowym posmakiem i ceną sięgającą 1,000 dolarów za kilogram.
4. Foie Gras
Inaczej pasztet strasburski produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Jeden z bardziej luksusowych przysmaków Francji, przez wielu ekspertów okrzyknięty mianem prawdziwego rarytasu. W Polsce 100 gramów kosztuje około 200 złotych, natomiast w restauracjach cena jest kilkakrotnie wyższa.
3. Białe trufle
Choć trufle posiadają wiele odmian, to białe są najdroższe, a zwłaszcza włoskie Alba. Obecnie niewielkie okazy sprzedawane są w cenie od 1,5 do 3,5 tysiąca euro za kilogram. Ich wydobycie jest niezwykle czasochłonne, ponieważ rosną dziko. Szukane są przez specjalnie przeszkolone świnie oraz psy. W smaku podobne są trochę do czosnku i trochę do chrzanu. Można wyczuć również lekką nutkę piżma.
2. Szafran
Uważany jest za najdroższą przyprawę na świecie, która pochodzi z pręcików krokusa. Cena waha się w zależności od sezonu, jednak przeważnie wychodzi kilka tysięcy za kilogram. Ten kosztowny dodatek kulinarny kosztuje tyle, ponieważ proces zbierania szafranu jest niezwykle trudny i musi odbywać się ręcznie. Jego smak określa się jako miodowy z metaliczną goryczą.
1. Kawior
Pierwsze miejsce na liście zajmuje kawior, uznawany za najbardziej luksusowy produkt, który związany jest z wydatkiem rzędu 1800 euro. Jest to ikra, z których najcenniejszą jest czarna odmiana wytwarzana przez ryby jesiotrowate. Specjał jest przeważnie serwowany w pokruszonym lodzie, otoczony kawałkami cytryn.
Zobacz również: 7 przerażających warzyw i owoców, które smakują wyśmienicie
(źródło: therichest.com, dailynewsdig.com)