Wszyscy uwielbiamy włoską kuchnię, która może zaoferować nam dużo więcej niż tylko pizzę i makarony. Pomimo jej popularności często popełniamy powszechne błędy oraz wierzymy w utrwalone stereotypy. Szef kuchni restauracji Roma w Poznaniu wyjawia nam sekrety kuchni włoskiej, które w przyszłości pomogą Wam uniknąć kulturowych nieporozumień oraz zabłysnąć w towarzystwie.
Spis treści
Oto największe sekrety kuchni włoskiej
1. Nie możesz pić cappuccino podczas posiłku, a nawet po jego spożyciu
Kawa cappuccino jest dumą Włoch na świecie. Mało kto wie, że nie należy zamaczać ust w delikatnej piance podczas posiłku, a nawet po jego zakończeniu. Nie powinno się spożywać mleka po kolacji, z uwagi na fakt że będzie ono trawić się dłużej. Włosi najczęściej spożywają cappuccino rano, w trakcie śniadania, w towarzystwie słodkiego pieczywa.
Zobacz również: Włoska restauracja w jaskini. Zjedz w miejscu z niesamowitym widokiem na morze
2. Nie możesz dodawać oleju do wody z makaronem
Pomimo powszechnie panującego przekonania olej nie może być dodawany do wody, w której gotuje się makaron. Wszelkie dodatki do makaronu, w tym właśnie olej, powinny zostać użyte dopiero po odcedzeniu go od wody. Prawdziwe włoskie makarony są tak wysokiej jakości, że nie sklejają się podczas gotowania, a tym samym użycie oleju staje się zbędne.
3. Ketchup do makaronu: proszę nie!
Jest to kombinacja, która najbardziej szokuje Włochów. Ketchup nie jest dostępny w żadnym z włoskich regionów. Połączenie makaronu z tym popularnym dodatkiem uważane jest za prawdziwą kulinarną zbrodnię! Będąc we Włoszech nawet nie próbuj zamawiać 'pasty’ z ketchupem, a tym bardziej nie proś kelnera, aby doniósł Ci go jako dodatek do makaronu, chyba że zrobisz to tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność. Ketchup należy zostawić do frytek lub hot dogów.
4. Spaghetti Bolognese? Niemożliwe, to tagliatelle!
Podczas gdy 'spaghetti bolognese’ triumfuje na świecie jako najbardziej popularne włoskie danie, na próżno będziecie go szukać w restauracjach w mieście na północy Włoch -Bolonii. Prawdziwy, oryginalny włoski przepis to 'tagliatelle bolognese’, a nie spaghetti! Dla Włochów to połączenie nie ma żadnego sensu, gdyż spaghetti pochodzi z Neapolu, a sos bolognese z Bolonii. We włoskiej kuchni prawidłowe dobieranie makaronu z sosem uznawane jest za świętość.
5. Sałatka Cezar, wcale nie taka włoska
Sałatka, która nazwana została po swoim domniemanym wynalazcy, Caesar Cardini, nie jest włoskim daniem. Została prawdopodobnie wymyślona przez emigranta, który próbował dostosować własny przepis do lokalnych smaków. W zasadzie we Włoszech nie jest ona znana.
6. Obrus w czerwono białą kratę jest tylko stereotypem!
Z jakiegoś dziwnego powodu, znane wszystkim obrusy w tym wzorze są powszechnie kojarzone z kuchnią włoską. Wiele restauracji poza granicami Włoch używa ich chcąc odtworzyć jak najwierniej prawdziwy klimat i obraz tego kraju. We Włoszech takie nakrycie w restauracji uważane jest za znak ostrzegawczy przed turystyczną pułapką.
7. Narodzenie pizzy
Słowo 'pizza’ pochodzi od łacińskiego słowa 'pinsa’, które oznacza płaski chleb. Oryginalnie pizza była uważana za jedzenie dla biednych osób, sprzedawana na ulicach, a nie w restauracjach dla wyższej klasy społecznej. W XVII wieku biedni ludzie z regionu Neapol zaczęli dodawać pomidory na ten cienki placek chleba i tak powstała współczesna pizza.
8. Należy szanować tradycję i to co mówi włoska mamma
Ona to wie od swojej mamy, która wie to od swojej, która wie to od swojej i tak dalej. Czego tak naprawdę matka uczy swoją córkę podczas gotowania? Miłość jest najważniejsza. Należy dzielić się włoskim jedzeniem z osobami, które się kocha. Prawdziwi włosi żyją dla miłości i rodziny.
Zobacz również: 8 najpiękniejszych cytatów o Mamie
Szef kuchni zdradził Wam sekrety, dzięki którym nie popełnicie faux pas jedząc w prawdziwej włoskiej restauracji z tradycjami. Teraz bez obaw możecie rozkoszować się lampką czerwonego wina.
(Artykuł napisany we współpracy z restauracją Roma, na ulicy Półwiejskiej 26 w Poznaniu)