Od dawna wiadomo, że ryba jest jednym z najzdrowszych mięs. Może być podawana na wiele różnych sposobów, na ostro, na słodko, a nawet na bardzo słono. W każdym z tych wariantów smakuje wyśmienicie i – co najważniejsze – pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie. Ponieważ wiemy doskonale, że warto jeść ryby, przygotowaliśmy dla Was przepisy na dania rybne w kwadrans. Szybkie, łatwe i – jak wiadomo – przesmaczne!
Ryby są doskonałym źródłem protein, witamin i minerałów. Odznaczają się także wysoką wartością odżywczą, a ich mięso jest lekkostrawne i kruche. Oto nasze propozycje na dania z rybą w roli głównej!
Spis treści
Rybne szaszłyki z oregano
Ten przepis jest bardzo prosty i efektowny – a co najważniejsze bardzo zdrowy! Czego potrzebujemy?
Czego potrzebujemy: 700 g ryby w filetach i kostce, 1 cebula pokrojona w ćwiartki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego oregano, sok z 1 dużej cytryny, 8-10 liści laurowych, 1 łyżeczka okruszonych płatków chilli, sól morska i czarny pieprz, 1 łyżka oleju
W płytkiej misce połóż rybę i cebulę, wymieszaj razem oliwę z oliwek, oregano, sok z cytryny, liście laurowe, sól i pieprz. Wetrzyj tę miksturę w całą powierzchnię ryby. Następnie pozostaw ją na 5 minut, nabij cebulę, liście laurowe i rybę na namoczone patyczki do szaszłyków. Dopraw. Rozgrzej patelnię, szaszłyki smaż na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będą dobrze wysmażone o będą miały lekko złoty kolor. Smacznego!
Pieczona ryba z zieloną salsą
Podstawą tego przepisu jest salsa, która nadaje rybie niesamowitego smaku!
Potrzebujemy: 8 porcji morszczuka
Na salsę: 20 g posiekanej natki pietruszki, 20 g posiekanego koperku, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 drobno posiekanych łyżki kaparów, sok z 1/2 cytryny, sól i czarny pieprz, 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Kawałki ryby ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przypraw. Wszystkie składniki salsy poza oliwą umieść w dużym naczyniu i dokładnie wymieszaj. Energicznie mieszając stopniowo dodawaj oliwę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na każdym kawałku ryby rozsmaruj spora porcję salsy. Piecz 10–12 minut.
Curry rybno – warzywne
Danie z curry występuje pod wieloma postaciami. Znane jest z tofu, warzywami, mięsem. Spróbuj także w wersji rybnej!
Będziesz potrzebować: 600 g filetu rybnego (np. z łososia), 500 g brokułów, 250 g marchewki, 1 cebula, 200 g ryżu, sól, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 400 ml mleka kokosowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, czarny pieprz, pęczek kolendry
Brokuły dzielimy na różyczki, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę i filety kroimy w grubą kostkę. Cebulę i marchewkę smażymy na oleju, dodajemy pastę curry. Po chwili wlewamy mleko kokosowe i wodę, gotujemy. Po dodaniu brokułów gotujemy kolejne 5 minut. Następnie doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Do tego dodajemy rybę i gotujemy pod przykryciem. Na koniec dorzucamy drobno pokrojoną kolendrę i gotowe!
Ryba z porami
To danie jest niezwykle proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne i sycące. Pamiętaj jednak, że najlepsze do niego jest mięso białej ryby (my proponujemy dorsza). Nie nadaje się tutaj tuńczyk czy łosoś!
Składniki: 600 g filetu z dorsza, masło, biała część porów, sól, pieprz, sok z cytryny
Na maśle szklimy białe części porów w cienkich plasterkach. Osuwamy na bok patelni, jeśli potrzeba dodajemy masła i smażymy z obu stron filety ryby. Solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny. Kładziemy na talerz filety, a na wierzch pory. Prawda, że proste?
Tatar ze śledzi
Któż nie lubi tatara? Ale czy znasz tą potrawę w wersji śledziowej? Sprawdź!
Potrzebujesz: 50 dag matiasów, 15 dag ogórków kiszonych, 15 dag marynowanych grzybków, 2 cebule, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy
Śledzie wypłucz w zimnej wodzie (można też namoczyć na 1 godzinę, jeśli ktoś woli wersję mniej słoną). Następnie rybę musisz osuszyć i pokroić w kostkę oraz doprawić. Cebulę, grzyby i obrane ogórki kroimy w kostkę. Następnie wszystkie składniki mieszamy, dodając oliwę. W wersji podstawowej tatara dodajmy żółtko jajka. Tutaj można śmiało je dodać!
A czy Wy macie jakieś ulubione przepisy z rybą w roli głównej? Podzielcie się!