Kto by pomyślał, że takie niepozorne zioło może mieć aż tyle zalet i wnosić tyle dobra do naszego organizmu. Właściwości rozmarynu znane są od dawna, ale niewiele osób zdaje sobie z nich sprawę. Najwyższy czas to zmienić!
W średniowieczu kobiety ofiarowywały swoim mężczyznom gałązki rozmarynu, aby ci nie zapominali w trakcie długich podróży. Jedną z cech charakterystycznych tego zioła, jest bowiem wyjątkowo intensywny zapach – niektórzy stosują je jako kadzidło. Okazuje się, że regularne przebywanie w pomieszczeniach, w których unosi się aromat rozmarynu, skutkuje… poprawą pamięci!
Naukowiec Mark Moss z Northumbria University, przeprowadził w 2003 roku eksperyment – w jednym z pomieszczeń uczelni umieścił olejek eteryczny o zapachu rozmarynu. Po pewnym czasie uczniowie często przebywający w tej sali, zaczęli wykazywać większą zdolność do zapamiętywania materiału. Zmierzono to za pomocą testów pamięciowych – ich wyniki były aż o 5-7% lepsze, niż innych uczniów. Dla porównania przeprowadzono podobne doświadczenie z osobami dorosłymi – wynik był zbliżony. Zarówno u jednej, jak i drugiej grupy badanych, zanotowano polepszenie się pamięci pierwotnej i wtórnej. Według naukowców stało się to dzięki zawartości w rozmarynie organicznego związku o nazwie 1,8 cyneol.
Poza korzystnym wpływem na naszą pamięć, rozmaryn wykazuje także inne, pozytywne dla naszego zdrowia właściwości. Dzięki zawartości rozmarycyny, działa przeciwbólowo i pobudzająco. Znajduje zastosowanie w leczeniu nerwowości, depresji i problemów ze snem. Pomaga też w trawieniu pokarmu – pobudza apetyt, zwiększa przepływ soków trawiennych i łagodzi wzdęcia oraz gazy. Zawiera goryczkę, co sprawia, że ma dobry wpływ na poprawę funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego.
Jak używać rozmarynu?
Można używać olejków eterycznych przygotowanych na jego bazie, ale stosować rozmaryn zewnętrznie. Jeśli czujecie się wyczerpani, bolą Was mięśnie i macie bóle reumatyczne, dorzućcie rozmaryn do ciepłej kąpieli. Można go także dodawać do jedzenia – najlepiej sprawdza się w przypadku kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Jako dodatek do mięs.
Znaliście właściwości tej rośliny? Macie inny sposób na jej stosowanie?