Nie jest niespodzianką, że przetworzona żywność uznawana jest za główny czynnik otyłości. Paczkowane jedzenie, które jest łatwe i wygodne w przygotowaniu, nie tylko sprzyja dodatkowym kilogramom, ale i licznym chorobom ze względu na chemiczny skład. Jednak istnieją zdrowe wyjątki, które możemy jeść z czystym sumieniem.
Spis treści
1. Pełnoziarnisty chleb
Pieczywo z ziarnami zbóż, tzw. ciemne ma o wiele więcej walorów zdrowotnych od białego. Co najważniejsze zawiera błonnik, witaminy, minerały i substancje bioaktywne. Natomiast w skórce chleba zgromadzone są przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed rakiem.
2. Oliwa z oliwek
Nadaje się praktycznie do każdego rodzaju żywności. To idealny dodatek do sosów, chleba czy sałatek. Jest to także zdrowy rodzaj tłuszczu jednonienasyconego. Kwas oleinowy zawarty w oliwie z oliwek ma szereg zalet. Chroni przed miażdżycą, wrzodami czy cukrzycą i obniża poziom złego cholesterolu.
3. Piwo i wino
Według przeprowadzonych badań, osoby chętnie sięgające po alkohol w zalecanych ilościach, rzadziej chorują m.in. na choroby serca i cukrzycę. Ponadto lepiej radzą sobie ze stresem i są w mniejszym stopniu narażeni na depresję.
4. Mleko migdałowe
Coraz więcej ludzi stroni od mleka krowiego ze względu na dużą kaloryczność i laktozę w nim zawartą. Doskonałą alternatywą jest mleko migdałowe, które ma charakterystyczny lekko orzechowy i delikatny smak. Mimo tego, że jest to żywność przetworzona to produkt ten odznacza się wysoką zawartością witaminy E, która uznawana jest za witaminę młodości.
5. Jogurt grecki
Przede wszystkim to bogactwo białka. Powinniśmy po niego sięgać ze względu na tłuszcze, które ułatwiają trawienie. Kolejnym powodem jest również fakt, że to wspaniałe źródło cynku, potasu i wapnia. Na dodatek spożywanie jogurtu greckiego ma ogromne znaczenie dla naszego układu odpornościowego, dzięki bakteriom, które zawiera.
6. Hummus
Potrawa pochodząca z Bliskiego Wschodu, a konkretniej z Libanu. To nic innego niż nasiona ciecierzycy. Powinniśmy go pokochać szczególnie za bogactwo żelaza i witaminy C, co poprawia odporność i zapobiega niedokrwistości.
7. Pakowane orzechy
Zdrowa, szybka przekąska, jeśli spożywana jest bez dodatku soli i cukru. W sklepach dostęp mamy min. do orzechów nerkowca, laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów czy pistacji. Każdy poszczególny rodzaj ma osobne właściwości zdrowotne ale, łączy je to, że są doskonałym źródłem nienasyconych tłuszczów regulujących metabolizm, co z kolei zapobiega gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
8. Kombucza
Otóż jest to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany. Smak napoju jest lekko musujący i przypomina sok jabłkowy. To naturalny detoksykant, który jest nieocenionym wspomagaczem układu trawiennego.
9. Kapusta kiszona
Warzywo to, pozbawione ciężkostrawnych dodatków, jak boczek czy smalec, jest niesamowitym źródłem witaminy C. Porcja danego warzywa, potrafi zniwelować niedobór tego suplementu. Co ciekawe dzięki witaminom z grupy B, kapusta dotlenia cały organizm.
(źródło: thrillist.com, cheatsheet.com)