Już jest! Smaczny, sycący, z polskich upraw. Niekwestionowany król lata – bób – jak co roku wraca na nasze stoły. Można go jeść nie tylko z wody, lecz także wykorzystać w różnych przepisach. Inspiracji na nie, jak zwykle dostarczają nasi internetowi twórcy.
Spis treści
Dlaczego warto jeść bób?
Bób należy do warzyw strączkowych. Oznacza to, że podobnie, jak soczewica, fasola i ciecierzyca, kryje w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nasiona bobu są bogate w węglowodany złożone, błonnik oraz witaminy z grupy B. Znajduje się w nich także magnez oraz żelazo. Bób jest również znakomitym źródłem białka – w 100 gramach bobu znajduje się go 5,8 g. To również fantastyczna propozycja dla osób chcących zrzucić parę kilo, ponieważ bób jest niskokaloryczny, za to sycący.
Warto jeść bób z jeszcze jednego powodu – jest na niego sezon, a to oznacza, że w lokalnym warzywniaku lub na bazarze kupimy świeże nasiona w dobrej cenie. Wiadomo też, że kuchnia bogata w produkty sezonowe jest zdrowa nie tylko dla organizmu, ale też odciąża naturalne środowisko. Zimą bób też kupimy, jednak mrożony, konserwowy lub sprowadzany zza granicy. No i oczywiście, nie taki smaczny, jak ten, który mamy teraz.
Bób – przepisy naszych twórców
Jak spożywać to znakomite warzywo? Można wybrać najprostsze i dla wielu najlepsze rozwiązanie, czyli ugotować bób w wodzie i podać z ulubionymi przyprawami. Tak robi to Agnieszka Świetlik, autorka bloga i profilu na Instagramie @lifemanagerka. Dla tych, którzy chcą przypomnieć sobie ten podstawowy przepis, Agnieszka przygotowała post z filmem:
Wyświetl ten post na Instagramie
Bób świetnie też wypada w duecie z młodymi ziemniakami. Tak podała go u siebie Agata Witowska, autorka bloga kulinarneprzygodygatity.pl:
Wyświetl ten post na Instagramie
Na profilu Justyny Kopki – @justasalad.pl, bób pojawił się oczywiście w sałatce:
Wyświetl ten post na Instagramie
Edyta Kusińska natomiast, pokazała na profilu @madameedith, że bób nadaje się również na kanapki:
Wyświetl ten post na Instagramie
Na chlebie doskonale będzie też smakował hummus z bobu, na który przepis znajdziecie wchodząc na profil Kwestii Smaku.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tam też znajdziecie propozycję na obiadowe danie z bobem w roli głównej, czyli kotleciki z dodatkiem mięty i czosnku:
Wyświetl ten post na Instagramie