Dania jednogarnkowe to najlepsze rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na długie przebywanie w kuchni i nie lubimy się rozdrabniać. Wystarczy tylko kilka pokrojonych składników, parę minut mieszania, chwila duszenia i gotowe!
Każdy z nas ma takie dni w tygodniu, kiedy brakuje czasu lub chęci na gotowanie. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam danie jednogarnkowe, które warto sprawdzić nie tylko w tych kryzysowych momentach.
Spis treści
Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym
Szybkie danie, a jakie efektowne!
Czegi potrzebujemy? 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami, puszka pomidorów, 150 ml śmietany 30%, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano, sól, pieprz, 150 g żółtego sera. Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy.
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pulpety wyjmujemy i do tej samej wody wkładamy warzywa z mrożonki. Gotujemy jakieś 10 min i odcedzamy. Pomidory i śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się zarumieni. Gotowe!
Leczo
Super kolorowe i pyszne danie!
Składniki: 2 cebule, 3 łyżki oleju, kolorwa papryka (wg uznania), papryka w proszku, 4 pomidory, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, cukier.
Cebulę siekamy i wrzucamy na olej, aby się zeszkliła. Dodajemy kawałki papryki i paprykę w proszku, smażymy. Dorzucamy obrane ze skórki, pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawy. Dusimy ok. 15 min pod przykryciem, na koniec przyprawiamy. Leczo można też poddusić ze zrumienionymi kawałkami kiełbasy lub w wersji wegetariańskiej z ugotowaną wcześniej cieciorką albo tofu! Można także wrzucać do niego inne warzywa: pieczarki i cukinię.
Ziemniaki na ostro
Sprawdź nasz pomysł na ziemniaki w nowej odsłonie!
Kupujemy: 50 dag ziemniaków, 2 cebule, 1 papryka, puszka czerwonej fasoli i pomidorów, odrobina chili, ząbek czosnku, sól, papryka słodka, kolendra, kminek, tymianek, olej.
Zeszkolną na oleju cebulę smażymy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dolewamy wody, dodajemy pokrojoną paprykę i chili. Dusimy pod przykryciem 15 min. Następnie wrzucamy pomidory, fasolę i czosnek, dusimy aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego!
Potrawka szpinakowa
Bardzo szybka i bardzo zdrowa!
Szykujemy: 1 łyżeczka oleju, 1 duża cebula, 250 g pieczarek, 0,5 łyżeczki curry, 450 g zielonej fasolki mrożonej, 150 g świeżego szpinaku, mieszanka cząbru, czosnku, natki pietruszki, 7 szt. suszonych pomidorów z oleju, 3 ząbki czosnku, pieprz lub papryka chilli do posypania.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy obraną i pokrojoną cebulę. Dodajemy pieczarki i curry. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Następnie wrzucamy mrożoną fasolkę i świeży szpinak, mieszamy i pozostawiamy na ogniu, aż fasolka będzie ciepła. Dodajemy mieszankę przypraw, pokrojone suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę. Łączymy składniki i gotujemy przez chwilę. Na koniec posypujemy tylko natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem lub papryczką chilli. Gotowe!
Fantazyjne kotlety mielone
Ten klasyczny pomysł na obiad z drobnym urozmaiceniem na pewno przypadnie Wam do gustu!
Wystarczy tylko: 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3/4 puszki kukurydzy, 1/3 szklanki orzechów włoskich, jajko, 3 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej.
Mięso musimy wyrobić, wbijamy jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Do całości wrzucamy odsączoną kukurydzę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron na złoto i gotowe!
A Wy macie ulubione przepisy na dania jednogarnkowe? Podzielcie się!