Wiedzieliście, że polskie książki kulinarne są w czołówce najlepszych książek z tego gatunku, na świecie? Całkiem niedawno dwóm polskim tytułom przyznano aż trzy tzw. “kulinarne Oskary”, czyli nagrody w ramach Gourmand World Cookbook Awards!
W ostatni weekend maja, w Yantai w Chinach, odbyła się finałowa gala z okazji 22 edycji tego konkursu. Nagrody Gourmand World Cookbook Awards, przyznawane są od 1995 roku. Ich laureatami są autorzy najlepszych na świecie książek kulinarnych – drukowanych oraz cyfrowych. Wyróżnienia przyznaje się także autorom i wydawcom uznanych programów kulinarnych. Zdobycie takiej nagrody to wielka sprawa – plebiscyt uchodzi bowiem, za jeden z najbardziej prestiżowych w całej branży kulinarnej. W tym roku, jury konkursu wyróżniło aż dwa polskie tytuły – i to aż trzema nagrodami.
Spis treści
“Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”
Trzecie miejsce w kategorii Chef, zdobyła książka “Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści”. Pozycja ta, nie ma jednego autora. Za jej powstanie odpowiedzialni jest grupa ludzi – są wśród nich szefowie kuchni, dostawcy najlepszych mięs i ryb oraz… barman: Aleksandra Baron (Solec 44), Paweł Suwała (Campo), Grzegorz Kwapniewski (Crazy Butcher), Dariusz Wolszczak (Pan Sandacz) i Julian Karewicz (barman).

grubywalek.pl
Książka pojawiła się na rynku nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry – oprócz przepisów, znajdują się w niej opowieści o kuchni oraz produktach, których warto w niej używać. Całość dopełniają fenomenalne zdjęcia potraw, autorstwa Igora Haloszki, którego śmiało można uznać za współautora nagrodzonej książki.

wydawnictwodwiesiostry.pl
“Polish Culinary Paths”
Dwie nagrody grand prix – w kategoriach Diplomatic Gastronomy (Embassy Cookbook) i Eastern Europe Cuisine – zdobyła pozycja “Polish Culinary Paths”. Autorka książki – Magdalena Tomaszewska-Bolałek – na co dzień zajmuje się badaniem kultury azjatyckiej i ma już na swoim koncie kilka tytułów książek kulinarnych, poświęconych kuchni azjatyckiej. Tym razem, jej – nagrodzona w ramach Gourmand World Cookbook Awards – książka, to opowieść o historii kuchni… polskiej.

warsawfoodie.pl
Znajduje się w niej szesnaście prostych przepisów oraz legendy i podania o polskich potrawach i przysmakach, w opisach których, autorka często nawiązuje do naszej literatury i sztuki. O dużej popularności i wartości książki “Polish Culinary Paths” świadczyć może fakt, że została ona przetłumaczona na cztery języki: angielski, koreański, chiński i japoński. Stało się z inicjatywy Ministra Spraw Zagranicznych.
Mieliście już okazję zapoznać się z którąś z tych pozycji?