Aglio e Olio w tłumaczeniu na język polski dosłownie oznacza „Czosnek i oliwa”. Choć to danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i niedrogie, jakoś do tej pory nie przyjęło się na polskich stołach, nawet tych studenckich. To dość zaskakujące, bo we Włoszech cieszy się niezwykłą popularnością. Większość Włochów uwielbia tę potrawę, wspominając dzieciństwo pełne misek Aglio e Olio przyrządzanego przez ich mamy.
Przygotowanie potrawy nie mogło być prostsze, chociaż wciąż wymaga podstawowej umiejętności ugotowania makaronu 😉
Prócz tego wystarczy jedynie delikatnie podsmażyć czosnek na patelni wraz z oliwą z oliwek, aż przybierze lekko złoty kolor. Warto dodać szczyptę czerwonych płatków papryki, które sprawią, że technicznie przygotujemy inne danie: Aglio, Olio e Peperoncino, ale wpłynie na walory smakowe dodając lekkiej pikanterii bez nadmiernego komplikowania podstawowego smaku czosnku i oliwy. Można dodać także świeżą zieloną pietruszkę.
Ilość porcji: 4
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 125 ml oliwy z oliwek
- 5-6 ząbków czosnku
- sól
- opcjonalnie: 2 suszone papryczki chilli i zielona pietruszka
- ewentualnie odrobina startego parmezanu
Przygotowanie:
- ugotuj makaron al dente we wrzącej, osolonej wodzie
- odcedź makaron, zachowując 2/3 szklanki wody z gotowania
- na rozgrzanej patelni przysmaż poszatkowany czosnek z odrobiną oliwy
- gdy przybierze złoty kolor, dodaj makaron i wodę z gotowania i gotuj wszystko razem na dużym ogniu, mieszając co chwilę.
- danie jest gotowe, kiedy zredukuje się przypominając kremową powłokę na makaronie
- jeśli sos jest zbyt tłusty, zawsze można dodać więcej wody pozostałej po gotowaniu makaronu
- spróbuj potrawę, a jeśli wydaje Ci się zbyt minimalistyczna, możesz dodać płatki papryki i zieloną pietruszkę.
Buon appetito!
(źródło: seriouseats.com, foodnetwork.com)