Superfood czyli bardzo zdrowa żywność staje się ostatnio coraz bardziej popularna. Ludzie kupują nasiona chia, jagody goji i inne nowoczesne pokarmy trochę w celu sprawdzenia co to właściwie jest, a także po prostu dla obowiązującej mody na bycie fit. Nie każdy musi lubić te nowości i nie każdego musi na nie stać. Nie ukrywajmy, to pożywienie jest nieco droższe niż normalne. Znaleźliśmy kilka alternatyw superfoods, które są równie smaczne i równie zdrowe, sprawdź to.
Spis treści
1. Kapusta zamiast kalafiora
Kalafior niedawno stał się bardzo popularny głównie dzięki przepisom na lody kalafiorowe czy też na pizze ze spodem z tego właśnie warzywa. Kapusta nie jest gorsza. Oba te warzywa mają silne działanie immunologiczne, bronią zarówno przed chorobami serca jak i raka. Oba te warzywa można kupić w każdym sklepie.
Zobacz również: Superfood- moda czy przepis na zdrowie?
2. Sezam zamiast nasion Chia
Nasiona Chia są wszędzie. Nie ma wątpliwości, że są dobre dla zdrowia, ale jeśli nie chcesz przepłacać i chcesz spróbować czegoś równie dobrego wypróbuj sezam. Choć chia zawiera trochę więcej kwasów tłuszczowych omega-3 to sezam ma równie wysoki poziom magnezu i wykazuje podobne działanie. Używaj sezamu do deserów i sałatek, to na pewno wzbogaci danie o wyjątkowy smak.
3. Ciecierzyca zamiast quinoa
Quinoa to kolejna gwiazda superfoods. Wierzcie lub nie, ale można uzyskać podobne korzyści żywieniowe z ciecierzycy. Podobnie jak quinoa, ciecierzyca jest naturalnie bezglutenowa i zapewnia wyjątkową równowagę bogatych w błonnik „dobrych” węglowodanów i białka roślinnego. Dla celów porównawczych: pół filiżanki gotowanego quinoa dostarcza około 20 g węglowodanów, 2,5 g błonnika i 4 g białka, podczas gdy ta sama ilość ciecierzycy ma 17 gramów węglowodanów, 5 g błonnika i 5 gramów białka. Obie zawierają także minerały i przeciwutleniacze i mogą być spożywane na gorąco, schłodzone lub w postaci mąki.
4. Żurawina zamiast jagód goji
Jagody Goji stały się popularne głównie ze względu na ich egzotyczny charakter. Zawierają dużo przeciwutleniaczy i zapobiegają stanom zapalnym. Podobne działanie wykazuje żurawina, która wzmacnia odporność oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. Żurawina świetnie smakuje dodana do owsianki lub też do sałatek. Samo zdrowie.
(źródło: time.com, womansday.com)